Кои са българските гласове, които пеят с белгийската звезда Stromae

Известният белгийски музикант Stromae наскоро зарадва многобройните си фенове с новия албум "Multitude"("Многообразие"), който е първият му студиен запис от седем години насам.

През това време мултиинструменталистът и много талантлив автор и певец се бори с депресията, но успява да намери сили в себе си, за да вкара и най-мрачните емоции в създаването на красивата музика и вълнуващите текстове на песните от новия му албум.

Една от най-емоционалните композиции е "L'enfer" ("Адът") - драматична песен, повлияна от самоубийствените мисли, които са го измъчвали. В песента веднага прави впечатление хоровото пеене, в което се чуват характерните извивки на българския фолклор. 

Да, именно български са гласовете, които допринасят за уникалното звучене на тази песен. Изрично било желанието на Stromae хоровото пеене да е в български стил и той прави няколко колаборации с нашенски формации по света.

Един от хоровете, с които белгиецът пя преди броени дни е "Yasna Voices" - първият български хор в Ню Йорк, основан от певицата Влада Томова.

Stromae участва в спонтанните концерти "The Tiny Desk" на NPR Music и триото изпълнителки имаше броени часове, за да се подготви за изпълнението на "L'enfer". Ето какво споделиха от Yasna Voices на страницата си във Фейсбук:

"Една обикновена понеделнишка вечер в Ню Йорк получихме кратък имейл - "Можете ли да дойдете да пеете на Tiny Desk във Вашингтон .. утре?""Да!" Родени сме готови!", написаха от Yasna, споделяки вълнението си от колаборацията с изпълнителя.

"The Tiny Desk Concert", в който българките се включват със Stromae, може да си види в каналите на NPR Music.

А оригиналният запис на песента от албума е с участието на парижкото трио за български народни песни "Оренда". Формацията е създадена от българката Стефка Митева, която от години живее във френската столица.

В скорошно интервю за националното радио Митева сподели, че сътрудничеството на хóра със Stromae е било искрено и вдъхновяващо. Митева е композирала интродукцията на песента, базирана на усещането, което пораждат текстът и музиката на Stromaе.

По думите й "L'enfer" е песен-катарзис, която ще пречисти душите и ще им даде нов дъх на живот. Митева разказва още, че изричното желание на Stromae е хоровото пеене да е на български хор.

Кристина Цветкова

Свързани новини

Царската внучка се нарича Ona Mafalda

05.06.2023

#BestNewMusic от изминалата седмица

13.04.2023

Ново от The Weeknd и Ариана Гранде

27.02.2023

#BestNewMusic от изминалата седмица

21.02.2023

Петъчна доза нова музика

16.01.2023