Съдебен лекар разкри причината за смъртта на Матю Пери

Звездата от сериала "Приятели" Матю Пери беше намерен в безсъзнание в хидромасажна вана в къщата си в Лос Анджелис на 28 октомври. Почти седем седмици след смъртта му, съдебен лекар разкри причината за смъртта на актьора.

Пери е починал от "острите ефекти" на мощния седатив кетамин, който в комбинация с други фактори е довел до това, че актьорът е изгубил съзнание и се е удавил. Това показва публикуваното в петък заключение от аутопсията.

Токсикологичните тестове откриха кетамин, краткодействащ анестетик с халюциногенни свойства, в тялото на Пери. Концентрацията е била във високи нива - в рамките на диапазона, който обикновено се свързва с обща анестезия, използвана при хирургични грижи под наблюдение на специалист, се казва в доклада. Концентрацята на кетамин е предизвикала свръхстимулацията на сърдечния му ритъм, като същевременное потиснали дишането му, което вероятно го е довело до изпадане в безсъзнание, преди лицето му да попадне под нивото на водата във ваната. Наричан още "дисоциативен анестетичен халюциноген", тъй като създава усещане за откъсване от болката, безпокойството и околната среда, кетаминът може да се инжектира, смесва с течности, вдишва като прах през носа или да се пуши, според Американската администрация за борба с наркотиците.

Коронарната артериална болест, ефектите от бупренорфин (лекарство за пристрастяване към опиоиди), също открити в тялото, и удавянето са изброени като допринесли фактори за смъртта му, която беше обявена за злополука.

"Точният метод на приемане на веществото в случая на г-н Пери е неизвестен", се казва в доклада и се добавя, че следи от лекарството са се появили в стомаха му. 

Резултатите от аутопсията предполагат, че 54-годишният Пери може да се е самолекувал с кетамин между контролираните от медици лечения с лекарството. Според интервютата на свидетели, цитирани в доклада, Пери е бил подложен на терапия с преливане на кетамин заради депресия и тревожност. Но последното му известно лечение е било седмица и половина преди смъртта му, така че кетаминът, открит в тялото му от съдебните лекари, е попаднал след последното вливане, се казва в доклада.

Разследващите не са открили алкохол, забранени наркотици или средства за употреба на наркотици на мястото на смъртта му. Множество никотинови продукти за изпаряване и инхалатор са намерени в хола на Пери. Инжекционни форми на лекарството против диабет тирзепатид и никотинови близалки са се намирали в хладилника.

Актьорът е спрял да пуши две седмици по-рано, предписан му е Тамоксифен - хормонален регулатор, който обикновено се приема за профилактика на рак на гърдата - за отслабване и е получавал инжекции с тестостерон, се казва в доклада.

Смъртта на Пери дойде една година след публикуването на мемоарите му "Приятели, любовници и голямото ужасно нещо", които описват продължилите десетилетия пристъпи на пристрастяване към предписани болкоуспокояващи и алкохол, борба, която според него повече от веднъж го е докарвала до края на живота му.

Свързани новини

Матю Пери не беше щастлив с ''Приятели''

29.12.2023

Матю Пери и наркотиците

22.12.2023

Зак Ефрон с благодарност към Матю Пери

14.12.2023

Сърцераздирателни постове за сбогом

16.11.2023

Мат Лебланк се сбогува с Матю Пери

15.11.2023