Петима са арестувани и обвинени за смъртта на Матю Пери

Петима души са арестувани и обвинени за смъртта на актьора Матю Пери, съобщи полицията в Калифорния.

Сред обвиняемите са двама лекари и асистент на Пери, които били част от "широка криминална мрежа", която снабдявала актьора, както и други хора, с големи количества от отпусканото само срещу рецепта лекарство кетамин, заяви американският прокурор Мартин Естрада.

"Тези обвиняеми се възползвали от проблемите със зависимостта на г-н Пери, за да се обогатят", каза Естрада на пресконференция в Лос Анджелис.

Един от задържаните, Салвадор Пласенсия, лекар, известен като "д-р П", е написал съобщение с текст: "Чудя се колко ще плати този глупак".

Другите задържани са Джасвин Санга, известна като "Кралицата на кетамина", Кенет Ивамаса, личният асистент на Пери, Ерик Флеминг, познат на телевизионната звезда, и Марк Чавес, който също е лекар.

Асистентът на Матю Пери се е признал за виновен в заговор за разпространение на кетамин, свързан със смъртта на американския актьор. 59-годишният Кенет Ивамаса от Толука Лейк е признал, че "нееднократно е инжектирал Пери с кетамин без медицинска подготовка", включително че е направил множество инжекции на 28 октомври 2023 г. - деня, в който Пери почина, съобщи Министерството на правосъдието. Преди това той се е признал за виновен на 7 август "по една точка от обвинението в заговор за разпространение на кетамин, причиняващ смърт", съобщава ДПА.

Според съдебната експертиза смъртта на Пери е резултат от острите ефекти на кетамин, анестетик с психеделични свойства.

Полицията в Лос Анджелис обяви през май, че работи с федералните власти за разследване на източника на кетамина, който Пери е консумирал. Ан Милграм от Агенцията за борба с наркотиците посочва, че Пери е потърсил лечение за депресия и тревожност в местна клиника, в резултат на което се е пристрастил  към интравенозен кетамин. Когато лекарите от клиниката са отказали да му увеличат дозата, той се е обърнал към безскрупулни лекари, които са видели в него начин да изкарат бързи пари.

Съдебният лекар отбеляза, че кетаминът в тялото на Пери "не може да е от тази инфузионна терапия", предвид краткия полуживот на химическото съединение.

Нивата на кетамин в тялото на Пери са били високи - еквивалентни на количеството, използвано за обща анестезия по време на операция, посочи съдебния лекар.

Актьорът, известен с ролята си на Чандлър в сериала "Приятели", почина на 23 октомври 2023 г. от свръхдоза на 54-годишна възраст. Тялото му бе открито в джакузито в дома му в Лос Анджелис. 

Свързани новини

Кой е виновен за смъртта на Матю Пери?

25.06.2024

Матю Пери не беше щастлив с ''Приятели''

29.12.2023

Матю Пери и наркотиците

22.12.2023

От какво е починал Матю Пери?

18.12.2023

Зак Ефрон с благодарност към Матю Пери

14.12.2023