Концертите на Тейлър Суифт предизвикаха земетресение

Тейлър Суифт отново разтърси земята със своите концерти. След като предизвика сеизмична активност с концертите си в Калифорния и Вашингтон, Тейлър Суифт предизвика земетресение и в Единбург, Шотландия.

Сеизмолози от Британския геоложки институт потвърдиха, че концертите на звездата от 7 до 9 юни са предизвикали леки земни трусове, които са били засечени на разстояние около 6 км от стадиона, където са се провели. Според анализа на данните най-големи трептения на земната повърхност и през трите вечери са предизвикали танците на публиката по време на изпълненията на ''…Ready For It?'', ''Cruel Summer'' и ''Champagne Problems''. Все пак малко по-силен от останалите е бил трусът в петък вечерта. Трите концерта са били посетени от над 200 000 души.

Активността е генерирана от феновете, танцуващи в такт с музиката, и е достигнала връх от 160 удара в минута по време на ''… Ready For It?'', а тълпата е създала приблизително 80 киловата мощност, което според Британския геоложки институт е еквивалентно на около 6000 автомобилни батерии.

През март проучване, проведено от изследователи от Калифорнийски технологичен институт и Калифорнийския университет, заключи, че шоуто на Суифт през август 2023 г. на стадион "SoFi" в Калифорния е създало сеизмична активност, а спирката през юли в "Lumen Field" в Сиатъл е предизвикала трус, ''еквивалентен на земетресение с магнитуд 2,3 степен по Рихтер''.

Концертите в Единбург от турнето "Eras" бяха първите от общо 17 дати в Обединеното кралство за Суифт, които ще завършат с осем вечери на лондонския стадион "Уембли".

Финансовата инжекция както за града, така и за цялата страна също се очаква да бъде сеизмичена, като турнето Eras на Суифт ще добави около 1 млрд. паунда ($1,27 милиарда) към британската икономика, според проучване на британската банка Barclays. Стадион Мърифийлд в Единбург отбеляза рекордна посещаемост през концертния уикенд, като американската мегазвезда изнесе продължило около три и половина часа шоу всяка вечер в петък, събота и неделя.

Междувременно от благотворителна организация в Единбург, занимаваща се с осигуряване на храна за нуждаещи се, съобщиха, че Тейлър Суифт е направила голямо дарение. Оттам казват също, че щедростта на звездата е вдъхновила и много нейни фенове от страната и чужбина също да помогнат за каузата. 

Свързани новини

Тейлър Суифт би рекорд на Бионсе

12.09.2024

Тейлър Суифт получи ново признание

30.08.2024

Coldplay изпяха песен на Тейлър Суифт

28.08.2024

Доминацията на Тейлър Суифт продължава

26.08.2024

Тейлър Суифт с голямо сърце

22.08.2024