Сбогуваме се с легендата Кирил Маричков

В петък вечерта ужасна новина попари сърцата на всички българи - музикалната сцена осиротя, след като загуби една от най-големите си легенди – Кирил Маричков.
 
Музикантът падна от сцената малко преди концерта на "Фондацията" в село Селановци, броени дни преди да навърши 80 години на 30 октомври. Снощи десетки граждани се събраха пред дома на музиканта на софийската улица "Марин Дринов". В продължение на около час звучаха едни от най-известните му песни, както и от общия му репертоар с Щурците. На живо, без музикален съпровод, хората се върнаха към хитове като "Клетва" от филма "Вчера", "Среща", "Две следи", "Вкусът на времето", "Конникът", "Аз съм просто човек"... Около входната врата на кооперацията почитателите на Щуреца поставяха цветя и свещички. 
 
 
Sofia Guitar Fest организираха стотици китаристи да изпълнят песента "Клетва" от филма "Вчера". Поклонението пред музиканта ще бъде във вторник, 15 октомври (вторник) от 13 ч. в църквата "Света София".
 
 
"За мен Кирил Маричков беше рок икона, творец, който е дал много на българската  рок музика със своите послания, с посланията си към младите хора", сподели по-рано през деня Емил Анчев, вокалист на група "Конкурент". "Той беше човекът, който откри мен и нашата рок група през 1987 г., и помогна да запишем първата си плоча в "Балкантон", върна се изпълнителят назад във времето. Маричков остава на един пиедестал, с песните и посланията си към нас ще остане завинаги в сърцата ни. А за мен и като човекът, който ми е дал път в рок музиката", добави той. Според вокалиста на "Конкурент" не би било лошо с един голям концерт да бъде почетена паметта на Кирил Маричков, на който различни изпълнители да изпеят неговите песни.
 
 
"Кирил Маричков беше лидер, водач, гуру, личност, абсолютен чешит", каза Васко Кръпката, цитиран от БТА. Според него той е светъл пример как човек може да живее без да изневерява на идеалите си, да оцелява в системата преди 1989 г. и да прави кариера, въпреки системата. А след това при демокрацията - въпреки проблемите - да продължава да издава албуми, да прави нови песни. Той продължи напред и беше много активен - почти 80-годишен беше все още на сцената, посочи Васко Кръпката. По думите му, песните на Маричков ще останат, ще останат посланията му и човещината. "Духът е тук", допълни той.
 
Да не се сещаме за хората, когато си отидат, да ги почитаме приживе, да звучат техните песни – така блус легендата смята, че ще е най-добре да бъде почетена паметта му. 
 
Преди точно 6 години той гостува в студиото, като част именно от концертните сесии за рождения ни ден, които стартираме и днес
 
 

Свързани новини

Празнуваме юбилей!

05.01.2024

Концерт на Кирил Маричков и JEREMY?

10.10.2023

Чуй Б.Т.Р. и Щурците в "Не за мен"

17.09.2021

Кирил Маричков с два солови концерта

03.09.2020

Кирил Маричков на гости в FM+

18.10.2018