Светът е вече Олимпиада

XXX-те Летни Олимпийски игри бяха открити официално на Олимпийския стадион в Лондон.

Победителят в завършилата наскоро Колоездачна обиколка на Франция Брадли Уигинс даде символичното начало на церемонията, удряйки най-голямата хармонично настроена камбана в Европа, поставена на сцената на стадиона. С отброяване на последните секунди, от 23:00 часа българско време, стартира вълнуващата тричасова церемония по откриването на Игрите, режисирана от Дани Бойл.

Шоуто, което проследи историята на британската култура, бе гледано от около 4 милиарда души по целия свят. 80 000 късметлии са днес на стадиона, за да наблюдават представлението, което е гледано на живо и от 120 световни лидери, между които президентът на България Росен Плевнелиев.
Откриващата церемония започна с рецитал на известния британския актьор Кенет Брана от пиесата на Уилям Шекспир "Бурята". След частта "Зелена и спокойна земя" се премина към Индустриалната революция, а след това и към Първата световна война. "Появи се" и Уинстън Чърчил. Всяка част отразяваше характерните облекла и поведение на хората от тези епохи. В крайна сметка над главите на участниците се съединиха петте кръга на Олимпийските игри, които искряха.

Следващата голяма част представи артистичен клип с актьора Даниел Крейг (в ролята на Джеймс Бонд), който пристигна в Бъкингамския дворец, за да придружи кралица Елизабет II до Олимпийския стадион и то с хеликоптер. Разбира се, ролята на Елизабет изпълняваше актриса. Вече на живо, Кралицата се появи на Олимпийския стадион със своя съпруг принц Филип, а междувременно започна издигането на британския флаг "Юниън Джак" и изпълняването на националния химн "Бог да пази Кралицата". До нея пък застана президентът на МОК Жак Рох.
След това се появиха деца и участнички, облечени като медицински сестри от болницата за деца Ормънд в Лондон. Церемонията вече стигна до 30-те години на миналия век.

Авторката на "Хари Потър" Джей Кей Роулинг започна да чете книга за приключенията на Питър Пан. Чудовища, начело с Волдеморт, в същото време нападнаха обградиха децата, които бяха останали сами в леглата си. Не мина много време и лошите същества бяха изгонени от самата Мери Попинс. Роуън Аткинсън, известен като Мистър Бийн, след това донесе усмивки по лицата на зрителите, а историята продължи да "лети" пред погледа на света ...

Стигна се и до днешни времена в програмата на церемонията. Тази част показа живота на семейството на тийнейджърката Джун и изживяванията на всеки един член от него. Събитията се преместиха от къщата на семейството към купона на улицата под звуците на незабравими песни от последните няколко десетилетия. В крайна сметка Джун си намери ново гадже. Последва рязка смяна на ритъма и появяването на Тим Бърнарс Лий, изобретил Световната мрежа (WWW), а след това имаше минута мълчание, за всички, които вече не са между нас. На стадиона бе прожектиран и пътя на олимпийския огън до съоръжението.
В желанието си да съкрати церемонията, МОК смени наименованието на дефилето на спортистите и зрителите на стадиона наблюдаваха "Парад на спортистите", а не "Парад на нациите". Първи, по традиция, на стадиона дефилираха гръцките спортисти, като страна, дала на света Олимпийските игри.

Гимнастикът Йордан Йовчев, който ще участва на шестата си Олимпиада в Лондон, изведе с родния флаг българската делегация на церемонията по откриването на Игрите. Нашите излязоха на Националния стадион в Лондон под номер 31 в "Парад на спортистите". Спортистите ни се бяха издокарали в изготвените специално за Игрите костюми, докато от трибуните ги приветстваше президентът Росен Плевнелиев. Колоната от участниците бе затворена от представителите на домакина - Великобритания.
Лондон е първият град в историята, който ще домакинства на модерни Олимпийски игри три пъти. Столицата на Великобритания вече приветства най-добрите спортисти в света през 1908 и 1948 година. В столицата на Великобритания ще се състезават с 538 спортисти по-малко от надпреварата в Китай, където бяха 11 028. Това е и най-малкият брой атлети на Олимпиада от 16 години насам. За първи път обаче има толкова много жени на Олимпийски игри - цели 4 688. На Игрите през 1908 година мъжкото участие е 53 пъти повече от женското. Общият брой на медалите на Игрите е 302. От българска страна атлетите на Игрите са 63, а спортистите ни са разделени в 16 вида спортове.

Българското участие в Лондон вече започна в петък, като в квалификациите в стрелбата на лък участва Явор Христов. В събота на кортовете на "Ол Инглънд Клъб" ще излязат Цветана Пиронкова и Григор Димитров. Йордан Йовчев ще участва на квалификациите в спорната гимнастика, Петя Луканова започва надпреварата на 10 метра въздушна пушка, а колоездачите Данаил Петров и Спас Гюров ще вземат участие в общия старт. Детелин Далаклиев пък стартира участието си в олимпийския турнир по бокс в категория до 56 килограма.

Свързани новини

Игрите вдъхновили 150 млн туита

13.08.2012

Закриха Олимпийските игри

13.08.2012

Навсякъде по света (видео)

25.07.2012

Ивет Лалова стана Атлет №1 на Европа

19.07.2012

Подкрепи Ивет Лалова!

17.07.2012