Нощ из пловдивските музеи и галерии

Музеите и галериите на Пловдив отново отварят вратите си, за уникалното събитие - "Нощ на музеите и галериите". Тази година e осмото подред събитие, което привлича хиляди фенове на изкуството и културата.

"Нощ на музеите" е замислена и се организира за първи път в Берлин през 1997 година. В България "Нощта на музеите" се провежда в голям мащаб за първи път на 30 септември 2005 година в Пловдив по идея на Веселина Сариева и галерия "Сариев". От тогава до днес "Нощ на музеите и галериите – Пловдив" е ежегодно събитие, емблематично за България, с широка културна програма, голяма посещаемост, което успява да привлече млада аудитория, да има положителен заряд и непрекъснато да развива формата си. За осем години Нощта в Пловдив е посетена от 160 000 човека, 40% от тях гости на града.

В програмата на "Нощ на музеите и галериите – Пловдив" участват всички активни държавни и частни музеи и галерии в града със собствени събития, над 60% специално подготвени за Нощта. Входът е безплатен.

Голям балон с размерите на триетажна къща, изтъкан от събрани от гражданите найлонови торбички, ще полети в небето по време на Нощта. Проектът е на Музео Аеро Солар, по идея на Томас Сарачено.

Фотографската изложба на Лубри (София) ще бъде разположена в светещите рекламни табла по улиците на града. Проект Демокрация (Мадрид) представя идеите на колектива за художествена намеса в реалността и сблъсъка на идеи и форми на действие – ще видим видеа на паркуристи в известно испанско гробище.

Сблъсък на научни теории и физически формули с ежедневна реалност и социологически и политически феномени представя Янек Симон (Полша). Серия негови проекти съдържат електронни системи от типа "направи си сам", създадени от художника, който постоянно търси алтернативи на съвременната култура, контролирана от масовата продукция.

И още: българският Хор на Оплакванията ще чуем на обновения Римски стадион; прожекция на Димитър Солаков (София); изложба на Хера Буюкташчиян (Истанбул) и Мари Мазиоти (Питсбърг) и др.

Тази година "Нощ на музеите и галериите" в Пловдив ще се проведе в един ден – 21 септември - в рамките на 10 часа, в над 50 места в града. Програмата е отново разделена на три части: "Музеи и галерии" – 23 участника; "Култура и клуб" с участието на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове – 18 участника и "Град и публични пространства" – над 10 проекта. И трите програми ще са отворени в петъчния ден, от 19:00 до 01:00 часа през нощта. /БГНЕС

Свързани новини

Пловдив Джаз Фест: INTRO на 19 октомври

16.10.2017

Наближава Пловдив Джаз Фест 2017

10.10.2017

McCaslin, Moran и Joshua Redman на ПДФ

31.08.2017

Пловдив Джаз Фест започва с три концерта

24.10.2016

Майк Стърн и Дейв Уекъл на Пловдив Джаз

04.10.2016