Ирландският пъб, в който не плащаш с пари, а с каквото можеш

Обикновено регулярните посетители в питейни заведения си стават близки – и помежду си, и със заведението. Но защо да не си станат още по-близки, толкова, че всъщност отношенията помежду им да бъдат на изцяло доброволни начала, рекли си купчина приятели в един мрачен и дъждовен ден. А денят бил мрачен и дъждовен, защото действието се случва в Галуей, Ирландия, а там, знаем, просто почти няма друг вид дни. Което и обяснява защо се събират толкова по баровете, пише горичка.бг.
 
И така решили да създадат първият в света пъб, в който всичко ще е безплатно. Храна, пиене, забавления – без пари. Вместо пари обаче, трябват усилия, кой каквото може. Смени зад бара, дърводелски услуги, бояджийство, готвене, свирене и пеене… всичко, което се прави в един пъб тук ще трябва да бъде на доброволни начала. Идеята е да се роди място, тясно обвързано с енергията и ресурсите на хората и земята, които го поддържат. Храната, виното и сайдерът ще идват от 3-те акра земя, с които собствениците на бъдещия пъб разполагат и ще бъдат отглеждани, спазвайки принципите на пермакултурата. По този начин, ако земята или хората по някаква причина не се справят добре, цялото начинание ще страда. Момчетата си представят как в развит вид пъбът събира хора от цял свят, обединени около идеята за преминаване към култура от нов тип, холистична и по-здрава от сегашния модел, в който живеем.
 
 
Безплатният пъб все пак изисква пари. За реализиране на идеята са необходими 9 500 паунда и над половината от тях вече са събрани, благодарение на доста успешна crowdfunding кампания.
 
Основен двигател на проекта е Марк Бойл, човекът, който съумява да живее изцяло без финикийски знаци, така че със сигурност предстоят интересни новини. Можете да следите развитието на фейсбук страницата му, пъбът засега си няма своя.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024