7 удивителни факта за емоциите

Любов, гняв, страх, вълнение, щастие, тревожност, гордост – обхватът на човешките емоции сякаш е безкраен. Но какво ни кара да се чувстваме по един или друг начин, пита Обекти. Как чувствата намират външен израз? Науката дава отговор на някои от тези сложни въпроси – и може да ни помогне да сме по-наясно с чувствата си.
 
1. Негативните чувства са полезни
Преживяването на отрицателни емоции като страх или гняв е важно за душевното ни здраве и ни помага да оценим преживяванията си по позитивен начин. Човек, който преживава само позитивни емоции, има опасност да стане незаинтересован и да игнорира действително важните въпроси. Негативните емоции са напълно естествени и е важно да не ги потискаме. Всичко е въпрос на баланс.
 
2. Когато става дума за любов, всичко е въпрос на химия
Любовта има много повече общо с химията, отколкото си мислите. Пеперудите в стомаха и потните длани имат научно обяснение. Химичните вещества като допамин и ендорфини, които се отделят в организма, имат огромно влияние във връзките, които избираме. 
 
3. Емоциите са и нещо физическо
Освен, че са част от психологическо явление, емоциите се чувстват не само в мозъка, но и в останалата част от тялото. Това показва изследване на учени от Финландия. Определени части от тялото, особено в горната половина, са силно стимулирани при чувства като любов, щастие и гордост, докато при депресията и тъгата тялото е почти безчувствено.
 
4. Емоциите са заразни
Редица изследвания доказват отново и отново, че хората несъзнателно повтарят емоционалния израз на хората около тях. Независимо дали сме "инфектирани” с усмивка или сме събрали положителна енергия онлайн, ние просто не можем да не "прихващаме” емоции от другите. 
 
5. И принудената усмивка ни прави щастливи
Ако насроите израза на лицето си така че да отразява определена емоция, започвате да чувствате тази емоция. Когато се усмихвате, сте щастливи, нали? Но и обратното също действа. Учени са доказали, че дори ако държите молив в устата си, така че на лицето ви да се оформи усмивка, започвате да се чувствате по-добре. Ако искате да се почувствате щастливи, всичко, което трябва да направите, е да се помъчите да се усмихнете за около 30 секунди и веднага ще се почувствате по-щастливи. Толкова е просто. 
 
6. Чувствата винаги се изписват на лицето
Когато човек преживява силна емоция, но иска да прикрие чувствата си, прави т.нар. микро-мимика – кратък неволен израз на емоция. Микромимиките се случват толкова бързо, че често не могат да се видят в реално време, но могат да се запишат и анализират на забавен кадър. Така те дават очарователен поглед към действителното емоционално състояние на човека. 
 
7. Цветовете влияят върху това как се чувстваме. 
Различните цветове събуждат различни емоции заради това, което асоциираме с тях от природата. Например, синьото е успокояващ цвят и увеличава релаксацията, защото се свързва с небето и морето. Жълтото се смята за радостен цвят, ярък цвят, защото го свързваме със слънцето.  

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024