Учени доказаха: спортът забавя стареенето

Учени от университета Бригам Йънг установиха, че интензивните физически упражнения са свързани с 9-годишно забавяне на стареенето на клетъчно ниво, съобщи dariknews.bg. За целите на изследването били анализирани данни за 5823-ма възрастни хора. Учените фокусирали вниманието си върху дължината на теломерите у участниците. Теломерите са окончанията на хромозомите. Известно е, че с възрастта теломерите се подкъсяват.
 
Било установено, че що се отнася до стареенето, теломерите у възрастните хора с високо ниво на физическа активност показват предимство от 9 години в сравнение с участниците, които водят заседнал начин на живот. При хората с умерена физическа активност предимството е 7-годишно. Най-късите теломери били идентифицирани у участници, които водят заседнал начин на живот.
 
"Ако сте на 40 години, това не означава непременно, че и биологичната ви възраст е 40 години“, заяви Лари Тъкър от университета. "Всички ние познаваме хора, които изглеждат по-млади, отколкото са в действителност. Колкото по-голяма е физическата активност, толкова по-бавно е биологичното стареене. Малката физическа активност не може да го забави. За целта са нужни редовни интензивни физически упражнения".
 
Резултатите от изследването са публикувани в Preventive Medicine.

Свързани новини

Най-полезните и вредни храни преди сън

13.05.2018

Иде Wings for Life World Run

03.05.2018

Ако ви ухапе кърлеж

03.05.2018

18 трика срещу пролетната умора

29.03.2018

Топ 10 на пролетните суперхрани

28.03.2018

Коментари