Фестивал за интердисциплинарно изкуство 180°

Наближава четвъртото поредно издание на лабораторията за иновативно изкуство 180°, която е насочена към експерименталния подход и изследването на нови модели на изразяване. Десетки съвременни артисти от страната и чужбина ще се съберат в София между 22-и и 28-и юли и ще трансформират рамките на стандартното боравене с 5 различни форми на изява – музика, танц, театър, архитектура и визуални изкуства. Интернационалният форум ще се състои на избрани локацииFabrica126, Гьоте-институт, както и на открито – в двора на НХА и Градската градина. Ето и какво ни очаква по дни:

22.07 - събота

180° Arthall

19:00 Фабрика 126

Младият архитект Цветелина Цветкова ще представи композитора и архитект Янис Ксенакис. Ще чуем и негова музика на живо и ще можем да разгледаме по-известните му композиции и архитектурни проекти. Те ще бъдат изложени по време на фестивалната седмица и ще могат да бъдат разгледани преди и след всяко събитие във Фабрика 126.

180° A/V Vol.3

Soyuz21 (Швейцария) feat. Soundspaces (Германия) и Лора Желязкова (България)

20:00 Фабрика 126

Абсамбъл “soyuz21”(Швейцария) ще се срещнат с немския ансамбъл “soundspaces” и българския визуален артист Лора Желязкова в София. Те ще работят заедно в продължение на няколко дни, за да изградят артистични мостове между музикалното и визуално изкуство. В това събитие ще чуем музика от Алфред Цимерлин, Кевин Жулейра, Надир Васена и др.

​С участието на:

Лора Желязкова - визуализация

Йоханес Шварц - фагот

Матс Шайдегер - ел. китара

Саша Армбрустер - саксофон

Жулиен Мегро - перкусии

Исай Ангст - звуков дизайн

Себастиан Шотке - звуков дизайн        

24.07 - понеделник

180° MusicMotion

Експериментален музикален танц-театър

19:30 двора на НХА

Даниел Чернов (Аржентина) – победител в конкурса за композиция “ximeR” в изданието на 180° през 2016 г., ще работи в рамките на една седмица заедно с виолончелиста Стефан Хаджиев и танцьора Гергана Илиева, за да създадат този интердисциплинарен експеримент. След като видим резултата от него, Starobrnoще ни изненадат със специален музикален експеримент на живо.

Това събитие се осъществява с подкрепата на Starobrno, Национална Художествена Академия и Derida Dance Center.

25.07 - вторник

180° Checkmate Vol. 3

20:00 Фабрика 126

След успешните две издания на “Шахмат” в последните издания на 180°, тази година в неговата трета версия ще бъде съпоставена композираната и импровизирана музика. Има ли чисто импровизирана музика или се импровизира с дадени “правила”, което на практика я прави композирана? Отговорите на тези въпроси ще се опитаме да открием в това събитие. За пръв път публиката ще може да вземе участие като изпълнител.

​С участието на:

Делфин Роше - флейта

Ричард Хейнс - кларинет

Шарлот Макле - цигулка

Ивайло Данаилов - цигулка

Елица Богданова - виола

Ашли Гордън - виола

Стефан Хаджиев - виолончело

Паул Кенън - контрабас

Анна Де'Ерико - експериментални инструменти

Медуза

21:30  фрабрика 126

Експериментално събитие от Лео Колин (Франция) и Лаура Ендрес (Швейцария)

26.07 - сряда

180° VideoMotion Vol.2

19:00 Залата на Гьоте-институт София

Тази година 180° отново обяви конкурс за късометражни неми филми, който е насочен към професионални или пък непрофесионални творци от всякаква възраст. Този път темата е “unCOOL”. Избраните видеа ще бъдат показани на това събитие, като ще бъдат музикално и звуково озвучени от ансамбъл 180°. След тяхното представяне публиката ще има възможността да гласува и да избере своя победител.

180° unCOOL

19:30 Залата на Гьоте-институт София

В историята винаги е имало творци, които не са били приети от обществото или не са се вписвали в него. Възможните причини са били политически, здравословни или просто творчеството им е било прекалено иновативно. На това събитие Ансамбъл 180° ще представи част от тези композитори и ще изпълни някои техни камерни произведения. Ще прозвучат София Губайдулина, Трифон Силяновски, Ервин Шулхоф, Антон Веберн, Едгар Варез и Галина Уствовская.

​С участието на:

Делфин Роше - флейта

Ричард Хейнс - кларинет

Шарлот Макле - цигулка

Ивайло Данаилов - цигулка

Елица Богданова - виола

Ашли Гордън - виола

Стефан Хаджиев - виолончело

Паул Кенън - контрабас

Анна Де'Ерико - пиано

Венета Нейнска - пиано

Лиза Фридрих - речетатив

27.07 - четвъртък

180° Education

18:00 Градска градина (зад бившия мавзолей)

Ашли Гордън от американската организация “Castles of our skin” ще представи афроамериканската култура и нейната детска музика. Това събитие ще се осъществи във формата на работилница на открито и е насочена към всякаква аудитория от деца и възрастни.

28.07 - петък

180° Drawn 

20:00 Фабрика 126

В това събитие артистите на 180° ще създадат във “Фабрика 126” пространствена атмосфера на раздвоеност, носталгия, отражение и неутралност. Електронна, фолклорна и барокова музика и съвременен танц ще се слеят и ще отразят съвкупност от емоции из пространството.

​С участието на:

Паул Фрик - електронна музика

Катя Ташева - глас

Лаура Ендрес - звуков дизайн

Катя Черанева - танц

Франсес Чиаверини - танц

Александър Хаджиев - фагот

Шарлот Макле - цигулка

Ивайло Данаилов - цигулка

Елица Богданова - виола

Стефан Хаджиев - виолончело

Паул Кенън - контрабас

Анна Де'Ерико - ел. Клавесин

Свързани новини

6 причини да научите испански

22.06.2018

9 доказани начина да се отпуснем

20.06.2018

7 малки жеста на истинска любов

19.06.2018

Правилото за 20-те минути на ден

18.06.2018

11 съвета за максимално добра почивка

15.06.2018

Коментари