Голямото откриване на BRITANICA Park School

С официална церемония и тържествен водосвет днес бе открита сградата на BRITANICA Park School - първото частно парк училище с детска градина в България.
 
Иновативният кампус, разположен на площ от 15 423 кв. м в кв. Драгалевци в София, ще посрещне учениците си на 16 септември, а в детската градина The Castle от вчера вече ехти смехът на малчуганите.
„Радвам се, че създадохме уникална сграда, в която да растат нашите деца! Благодарение на нея и на методологията на преподаване, ще имаме подготвени деца не само за 21. век, а такива, които да предават знанията си и да ги пренасят в следващото хилядолетие“, каза Любомир Лалов. Той и съпругата му Десислава Якимова-Лалова са създатели и собственици на BRITANICA и BRITANICA Park School.
 
По време на първата копка на строежа на 25 юли миналата година повечето хора бяха скептични, че училището ще може да бъде построено в срок, но аз не се съмнявах, че това ще стане. Гордея се с тази огромна инвестиция в образованието и бъдещето“, каза кметът на район Витоша инж. Теодор Петков.
Любомир Лалов благодари на своите партньори в осъществяването на проекта – арх. Цветан Петров от „Иво Петров Архитекти“, инж. Николай Чомаковски от Pipe System, фирма „Инженерни системи“ и частно средно училище „Дрита“, които се обединиха с BRITANICA в рамките на BRITANICA Park School.
 
 
 
“Вярваме, че архитектурата трябва да подпомага качественото образование и развитието на децата. Благодаря на Деси и Любо за страстта им към образованието!“, каза от сцената арх. Цветан Петров.
„И аз трябва да благодаря, защото чак сега осъзнавам какво успяхме да направим! Това бе едногодишна битка за сътворението на нещо прекрасно! Надявам се всички гости днес и всички ученици да го оценят!“, добави инж. Николай Чомаковски – изпълнителен директор на Pipe System.
„Вярвам, че тук ще израстват достойни българи, които ще допринасят за бъдещето на нашата родина. Нека излизат от училището умни, добродетелни и стойностни хора“, пожела свещеноиконом Серафим от Кремиковския манастир, който отслужи тържествения водосвет. Той сподели, че е бил ученик на BRITANICA и за него тя е еталон в работата му днес. Той се занимава с детски програми в рамките на Българската православна църква – лагери и езикови школи. „BRITANICA е пример за нас в тази област”, каза свещеникът.
 
 
 
След прерязването на лентата Любомир Лалов показа на гостите впечатляващия кампус. „Инвестицията зад проекта е 20 млн. лв. Сградата беше построена за оптимистичния срок от само една календарна година. Тя е проектирана по най-новите стандарти и е изградена според принципите за пасивна къща. Фотоволтаичната централа от 200 kWh покрива почти всички нужди на училището от електроенергия. Водата е в изворното си състояние, благодарение на специална система за пречистване на кристалната й решетка. Система за пречистване се грижи за регулярното подаване на наситен с кислород въздух. Абсолютно всички помещения са с подово отопление, което позволява на децата да играят на пода – на меките килими и пуфовете и да се чувстват като в домашна обстановка. Строителните материали са изцяло екосъобразни“, разказа собственикът.
 
 
Сградата се състои от 7 корпуса и разполага с модерно оборудвани кабинети по химия, физика и биология. Към всяка от обширните стаи в корпуса на детската градина има детска площадка, изградена изцяло от дърво и съобразена с възрастта на децата. Салонът, който отговаря на световните изисквания на FIBA за спортни състезания, и площадките наоткрито осигуряват възможност за практикуване на абсолютни всички популярни видове спорт – футбол, баскетбол, хандбал, волейбол, бадминтон, тенис и други. Навън е осигурено и осветление, и места за публика – за провеждане на спортни събития вечер, на които да се канят родителите. Дворът на BRITANICA Park School вече е залесен с множество красиви дървета. Кухнята на училището е оборудвана с конвектомати – за готвене на пара, за да се осигурява здравословната храна на децата. Родителите и самите деца подават избора си на меню за следващия ден по електронен път чрез специални чип карти и шеф готвачката ги получава на екран в кухнята.
В сградата има вътрешен и външен амфитеатър, театрална зала, ателиета по различни изкуства, изключително просторна библиотека. 
 
 
Сградата е проектирана така, че във всички помещения през целия учебен ден да има изобилие от дневна светлина. „Доказано е, че просторните стаи стимулират свободата на въображението на децата и се стремяхме именно към това“, каза Любомир Лалов, подчертавайки, че е отделено много време да се мисли върху всеки елемент от проекта и той е осъществен по най-добрия начин.
„Когато човек прави нещо, давайки най-доброто от себе си, това личи. По този начин направихме BRITANICA Park School! Работим върху този проект от седем години и сме щастливи, че го осъществихме“, каза Десислава Лалова.

Свързани новини

BRITANICA обяви конкурс за рисунки

10.09.2019

Вал Стоева за децата и книгите

21.10.2018

Защо да позволяваме на учениците да ...

15.09.2017

Как да владеем интереса на най-малките

10.07.2017