6 съвета как да се наспиваме пълноценно

За да бъдете успешни, трябват не само талант и мотивация, но и добро здраве, пише profit.bg. А важна, но пренебрегвана част от последното е сънят. Нитум Верма е учен и основател на компания PeerWell, който е експерт по съня. Наскоро той отговаряше на въпроси в Reddit, свързани със съня. Вижте какви са основни изводи от разговора с него: 
 
Лягайте си и се събуждате всеки ден по едно и също време 
Вашето тяло има вътрешен часовник, който ще се програмира, ако всеки ден лягате и ставате в един и същи част. Когато през уикенда спите повече, това поставя тялото ви в положение като часовата разлика при пътуване – има разлика, която то не може да си обясни. 
 
Спете 7 – 9 часа на денонощие 
Необходими са между 7 и 9 часа, за да премине вашият организъм през всички фази, през които трябва, за да отпочине и да се възстанови. Някои хора спят само по 4-5 часа и казват, че са свикнали и не се чувстват уморени, казва Верма. Но те заблуждават себе си. Може наистина да свикнеш с този режим, но не е здравословно той да се поддържа дълго време. 
 
Внимавайте какво ядете и пиете преди лягане 
Избягвайте да се храните точно преди лягане. Алкохолът също не е за препоръчване – някои хора мислят, че алкохолът ще ги приспи, но всъщност той вреди на по-дълбоката фаза на съня. 
 
Не тренирайте точно преди лягане 
Удобно е да направите малко гимнастика преди лягане, ако не сте имали време през деня, но това ще "събуди“ мозъка ви и ще ви даде прилив на енергия, което после ще ви попречи да заспите. 
 
Тъмни завеси 
Постарайте се в спалнята ви да е тъмно и тихо. 
 
Ритуал преди сън 
Представете си, че тялото ви е като кола. Дори да натиснете рязко спирачката, ще има спирачен път. Това трябва и на тялото ви – спирачен път и време за настройване към съня. Добре е точно един час преди лягане да изключите лаптопа и да не се взирате в смартфона си, за да не се разсейвате. Може да измислите някой "ритуал“ за последните 10 минути преди лягане, за да се настрои тялото за сън.

Свързани новини

Сериозна опасност!

17.11.2022

8 мощни витаминозни бомби

14.11.2022

Как да се преборим с есенната депресия

27.09.2022

Как да избегнем топлинен и слънчев удар

25.07.2022

18 трика срещу пролетната умора

11.05.2022