Кинокритиците определиха филм на Скорезе за най-добър през годината

Драмата "Юго", заснета от Мартин Скорсезе в 3D формат, бе обявена от американския Национален съвет на кинокритиците за най-добър филм на 2011 г. Организацията избра Скорсезе и за най-добър режисьор.

Филмът  е заснет по романа в картини "Изобретението на Юго Кабре" на Брайън Селзник. Организацията определя лентата на Скорсезе като "визуално зашеметяваща и емоционално ангажираща".

Най-много награди на Националния съвет на кинокритиците получи – три на брой, получи филмът "Потомците" на Александър Пейн. Лентата бе отличена в категориите за най-добър актьор – Джордж Клуни, най-добра актриса в поддържаща роля – Шайлийн Удли и най-добър адаптиран сценарий за Пейн, Нат Факсън и Джим Раш.

Призът за най-добра актриса бе присъден на Тилда Суинтън за изпълнението й във филма "Трябва да поговорим за Кевин". С наградата за най-добър актьор в поддържаща роля бе отличен 81-годишният Кристофър Плъмър, който в лентата "Новаци" играе умиращ възрастен мъж, пробудил се от латентната си хомосексуалност. Отличието за най-добър оригинален сценарий е за Уил Райзър за филма "50/50".

Наградите за анимация и актьорски състав бяха присъдени съответно на "Ранго" и "Южнячки".

Всяка година Националният съвет на кинокритиците публикува и списък с десетте най-добри филма на годината. Тазгодишният подбор освен "Юго" включва черно-белият ням филм "Артистът", "Дървото на живота" на Терънс Малик, "Потомците" на Александър Пейн, "Боен кон" на Стивън Спилбърг, "Джей Едгар" на Клинт Истууд, "Drive: Живот на скорост", "Момичето с татуирания дракон", "Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 2" и "Мартенски дни".

Носителите на наградите се определят от 120 професионалисти и могат да послужат като ранен индикатор за това кои ще са основните претенденти за Оскарите.

 

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024