Без изненади на Оскарите - "Артистът" триумфира на церемонията в Холивуд

"Артистът" очаквано спечели Оскар за филм на годината. Лентата победи и в категориите за най-добра мъжка роля на Жан Дюжарден,  за най-добър режисьор, за костюми и музика.  Наградата за най-добър филм беше връчена от  актьора Том Круз, а режисьора Мишел Азанвисиюс пое отличието си от актьора Майкъл Дъглас, който прекара дълга битка с болестта рак на гърлото.

Черно-белият ням филм разказва историята на звезда от нямото кино, който трудно преживява навлизането на говорещите филми, но успява да си върне старата слава. Лентата вече обра наградите на "Златен глобус", "Сезар", "БАФТА"  и "Независим дух" в основните категории.

Мерил Стрийп и Жан Дюжарден

Оскар за главна женска роля награда получи Мерил Стрийп за ролята си на бившия британски премиер Маргарет Тачър в "Желязната лейди". "Когато си чух името, първата ми мисъл бе, че половин Америка ще каже: "О, не, стига, пак ли тя? Както и да е..", шеговито коментира актрисата при получаването на наградата си.  Това е трети Оскар за Мерил Стрийп, след наградите и за "Крамър срещу Крамър" и "Изборът на Софи". Роднините и семейството на Маргарет Тачър не харесаха  "Желязната лейди", защото е представена като уязвима жена. 

Носител на наградата за поддържаща женска роля стана Октавия Спенсър за изпълнението си в "Южнячки", а за поддържаща мъжка роля - Кристофър Плъмър за "Новаци". Това са първите статуетки и за двамата актьори.  80-годишния Плъмър се пощегува, че наградата е само няколко години по-стара от него. Пристигайки на церемонията, той си пожела да продължи да играе поне до 90-та си година.

В категорията "Най-добър чуждестранен филм" отново нямаше изненади - тук спечели иранския филм "Раздяла".

Вторият най-номиниран за Оскар филм - "Изобретението на Хюго 3 D" на Мартин Скорсезе взе 5 награди, но в по-малко популярните категории - за операторско майсторство, сценография, визуални ефекти, звук и звуков монтаж.

Знаменитият Уди Алън получи Оскар за "Най-добър оригинален сценарий" за "Полунощ в Париж". Оскар за "Най-добър адаптиран сценарий" бе определен за "Потомците" на  Александър Пейн.

"Ранго" победи в категорията "Най-добър анимационен филм".

За монтаж бе награден "Мъжете, които мразеха жените", а "Желязната лейди" бе отличен за грим.

Церемонията по връчването на 84-те награди на филмовата академия "Оскар 2012" се проведе в "Кодак Тиътър", който вече носи името "Холивуд енд Хайланд Сентър". Водещ за девети път беше актьорът Били Кристъл, който представи в началото основните номинирани филми със скечове, предаде news.bg.

Наградите връчиха актьорите Сандра Бълок, Мерил Стрийп, Майкъл Дъглас, Том Ханкс, Крисчън Бейл, Камерън Диас и Дженифър Лопес.

С изпълнението на песента "What a wonderful world" бе почетена паметта на всички известни личости от шоубизнеса, които ни напуснаха през 2011 година, както и починалата преди две седмици Уитни Хюстън.

Както се очакваше, най-ефектно бе пристигането на британския комик Саша Барон Коен, който се появи в костюма на Аладин - главен герой от последния му филм "Диктаторът". Коен участва в номинирания за Оскар "Изобретението на Хюго". Прочутият с ролите си на Борат и Бруно актьор винаги използва лъскавите церемонии за провокативни изяви. На червения килим в Холивуд "Диктаторът" предизвика смут, като разсипа прах от урна с образа на покойния севрнокорейски лидер Ким Чен Ир.
 

Свързани новини

Ейми Шумър каза "забранената" шега

09.05.2022

Обсъждат наказанието на Уил Смит

07.04.2022

Бионсе и най-ярката песен от Оскарите

28.03.2022

Удар на сцената беляза Оскарите

28.03.2022

Бионсе и Били Айлиш ще пеят на Оскарите

23.03.2022