Започва 65-ият кинофестивал в Кан

От днес в продължение на 12 дни във френския град Кан ще се проведе най-престижния кинофестивал в света, на който тази година ще бъдат представени 91 филма от около 30 страни.

За 65-та година на фестивала ще дойдат най-известните лица от света на киното като Никол Кидман, Брад Пит и Анджелина Джоли, Марион Котийар, както и представители на новото поколение звезди - Зак Ефрон, Робърт Патинсън и Кристен Стюарт. По червения килим се очакват също Ева Мендес, Бил Мъри и Шон Пен.

Кинозвездите ще изкачат един по един известните 24 стъпала, които са покрити с митичния червен килим под портрета на Мерилин Монро, официален афиш на фестивала в Кан тази година.

Звездата от "Артистът" Беренис Бижо ще води церемонията по откриването на фестивала. "Признавам, че не си давах сметка за големината на задачата, идвайки тук, направо е страшно като си помислиш, че разполагаш само с минута и половина, за да откриеш фестивала, да кажеш на хората, че са добре дошли", казва съпругата на Мишел Азанависюс, режисьора на филма "Артистът", който обра миналогодишните кино награди по цял свят.

Председател на журито е италианският режисьор Нани Морети. 22 са филмите, които участват в официалната надпревара. Модният дизайнер Жан-Пол Готие и актьорът Тим Рот са в журито на т. нар. селекция "Особен поглед".

През следващите дни програмата на фестивала ще покаже на публиката силното завръщане на Латинска Америка с многоочаквания филм "На пътя" на бразилеца Валтер Салес, върволица от кинематографични адаптации на литературни творби, Марион Котийар, която за първи път ще участва в състезанието с филма на Жак Одиар "От ръжда и кости", появата на Австралия и на аборигенското кино ("Сапфири"), по-скромното присъствие на Азия и по-силното на Америка.

Филмът, с който ще бъде открит фестивалът, е "В царството на пълнолунието" на режисьора Уес Андерсън с Брус Уилис, Тилда Суинтън и Харви Кайтел. На закриването фестивала на 27 май ще бъде показан филмът "Тереза Дескейру" на френския кинорежисьор Клод Милер, починал на 4 април 2012 г.

Свързани новини

Мария Бакалова на червения килим в Кан

04.06.2021

Кан 2012 - триумф на европейското кино

28.05.2012

Осем задължителни филма от Кан

18.05.2012

Марион Котияр -фаворит за "Златна палма"

18.05.2012

Борат с бившата на Клуни - снимки

18.05.2012