Прогноза: Кои 10 филма ще се състезават за Оскари 2021

В навечерието на наградите "Златен Глобус" на 28 февруари, и два месеца преди наградите "Оскар", които тази година са насрочени за 25 април, започнаха прогнозите за това кои ще са основните претенденти за най-големите награди за кино. 

Номинациите за наградите на Американската кино академия ще бъдат обявени на 15 март, но вече има няколко сигурни заглавия, които ще бъдат произнесени.  

Ето 10  продукции, които до момента са блеснали в очите на критиката и на зрителите, получили са най-много номинации за "Златен Глобус, както и други награди, което ги прави и най-вероятните състезатели в битката за Оскарите:

Nomadland ("Земя на номади") - Лентата с актрисата Франсис Макдормант в главната роля е една от най-високо оценените продукции през този сезон. Спечели наградата на Американските кино критици, абсолютно сигурно е, че ще бъде номинирана и за "Филм на годината" на предстоящите "Оскари". Мнозина предвещават дори наградата, както за филма на режисьорката Клои Зао (Chloé Zhao), така и за Макдормант, за която като това ще бъде третият "Оскар", след "Фарго" и "Три билборда извън града". Сюжетът проследява пътуването на една жена, загубила дома и семейството си, по пътищата на Америка. 

The Trial of the Chicago 7 ("Процесът срещу 7-те от Чикаго") - Лентата на майстора Аарън Соркин проследява историята на протестърите срещу войната с Виетнам през знаменитата 1968 година. Филмът има директни препратки към състоянието на демокрацията днес. Ролите са поверени на звезден актьорски състав, лентата има номинация за "Златен Глобус" и със сигурност ще влезе в битката за Оскарите. Много са прогнозите, че именно това ще е големият победител. 

Mank ("Манк") – Биографичният филм на Дейвид Финчър води в номинациите за наградите "Златен Глобус" с 6. Главната роля е поверена на актьора Гари Олдман, който се превъплъщава в големия сценарист Херман Дж. Манкевич. Най-голяма популярност му носи сценарият на "Гражданинът Кейн", признат за един от безспорните шедьоври на седмото изкуство. По него Манкевич работи с Орсън Уелс, като двамата печелят "Оскар" за оригинален сценарий.

The Father -  "Бащата" е драма на Флориан Зелер, базирана на едноименната му пиеса от 2012 г. С участието на легендата Антъни Хопкинс и носителката на "Оскар" Оливия Колман, филмът е почти сигурен претендент за номинация на тазгодишната церемония.

Promising Young Woman ("Обещаваща млада жена") - Актрисата Кери Мълиган влиза в ролята на умна млада жена, която по пътя към бляскава кариера в медицината, преживява лична драма, която променя живота й. Тя тръгва на разплата с виновниците, която обаче има неочакван край. Перфектната игра на Мълиган е големият бонус във филма. Лената получи няколко номинации за "Златен Глобус", включително за филм, сценарий и главна женска роля. 

 
The Prom ("Абитуриентският бал")  - Мюзикълите винаги имат място в този списък, особено след Оскара за "Ла ла ленд" от 2017 г.  Лентата е с участието на звездите Мерил Стрийп, Никол Кидман, Джеймс Кордън и други и бе оценена много високо от критиката и от публиката, които не винаги са на едно и също мнение. 

 
Minari ("Минари") е американски драматичен филм по сценарий и режисура на корееца Лий Исак Чунг (Lee Isaac Chung). Лентата има автобиографични моменти - проследява израстването на момче в семейството на южнокорейски имигранти, които се опитват да се приспособят към живота в Америка през 80-те години. Филмът получи голямата награда на фестивала за независимо кино в Сънданс, като едновременно с наградата на журито, спечели и признанието на публиката.
 

 
One Night in Miami ("Една нощ в Маями") - Режисьорският дебют на актрисата Реджина Кинг привлече вниманието на критиката и получи три номинации за "Златен Глобус", като самата Кинг е номинирана за режисурата. Филмът е базиран на пиеса, която разказва за измислена среща между боксовата легенда Мохамед Али, защитникът на правата на афроамериканците Малкълм Екс, писателят Джим Браун и соул легендата Сам Кук в една хотелска стая през февруари 1964 г. 

News of the World ("Новини от света") - Това е още един филм, базиран на роман. По книгата на Полет Джайлс от 2016 година, лентата с участието на Том Ханкс и Хелена Зенгел, разказва за капитан Джеферсън Кайл Кид, който среща малката Джоана в пустошта на  Дивия Запад. Тя е отвлечена от индианци, които са убили родителите й. Кид се съгласява да помогне на момичето и да намери роднините му. 
 

Da 5 Bloods - Това е най-новият кинохит, посветен на вечната тема за американците, а именно войната във Виетнам. Именитият Спайк Лий е режисьор и продуцент на военната драма. Филмът се смята за най-големия му проект досега. Участва покойният Чадуик Боземан. 

Свързани новини

Уди Харелсън със странна семейна история

14.08.2023

Виетнам забрани "Барби"

03.07.2023

Ето кой ще се превъплъти в иконата Гунди

05.06.2023

Мерил Стрийп спечели престижна награда

28.04.2023

Мел Гибсън също почете Христо Живков

06.04.2023