Актрисата Мерил Стрийп спечели наградата "Принцесата на Астурия"

Холивудската звезда и носителка на Оскар Мерил Стрийп спечели престижната испанска награда "Принцесата на Астурия" в областта на изкуствата, съобщават световните агениции. 
 
Журито отбеляза, че през почти петте си десетилетия на екрана Стрийп е "развила блестяща кариера, която е вдъхнала живот на пълнокръвни и сложни женски образи, пораждащи размисъл и критичен дух у зрителя". 
 
73-годишната американка е най-номинираната за Оскар актриса и е носителка на три награди за ролите си във филмите "Крамър срещу Крамър", "Изборът на Софи" и "Желязната лейди", както и десетки други отличия. 
 
Сред известните личности от света на киното, които преди са печелили приза в областта на изкуствата, са режисьорите Питър Брук, Мартин Скорсезе и Франсис Форд Копола. Миналата година в тази категория бяха отличени звездите на фламенкото Кармен Линарес и Мария Пахес.
 
Наградата "Принцесата на Астурия" е наречена на титлата на испанската престолонаследничка Леонор. Отличието се присъжда в осем категории. Паричният еквивалент на приза е 50 000 евро. Наградната церемония се организира през октомври в испанския град Овиедо. 

Свързани новини

Краят на една епична любов

24.10.2023

Уди Харелсън със странна семейна история

14.08.2023

Виетнам забрани "Барби"

03.07.2023

Ето кой ще се превъплъти в иконата Гунди

05.06.2023

Мел Гибсън също почете Христо Живков

06.04.2023