Виетнам забрани излъчването на предстоящия филм "Барби"

Виетнам забрани излъчването на предстоящия филм "Барби" по кината заради сцени с карта, показваща претенциите на Китай към територии в Южнокитайско море.

Фентъзи комедията за известната кукла, режисирана от Грета Геруиг и с участието на Марго Роби и Райън Гослинг, беше предвидена за национална премиера във Виетнам на 21 юли - тогава е и световната премиера. Но графикът за представянето му беше премахнат от сайтовете на големите киносалони в страната след решение на правителството да забрани филма.

Всички филми в комунистически Виетнам трябва да бъдат одобрени от цензура, която проверява за безпричинно насилие, внушителни сексуални сцени или политически чувствителни материали. В случая не се е харесала  сцена, която засяга претенциите на Китай въху част от богатото на ресурси море.

Това не е първият път, в който филм пада в жертва на комунистическата цензура. Миналата година екшънът "Uncharted" с Том Холанд в главната роля беше забранен за излъчване по кината отново заради сцени, в които се появява линията на деветте тирета.

А през 2018 г. Виетнам изряза сцена от романтичната комедия "Луди богати азиатци", в която имаше дизайнерска чанта с карта на света, показваща спорните острови в Южнокитайско море под контрола на Пекин.

Година по-късно Ханой изтегли от кината анимационния филм на DreamWorks "Abominable" заради същия проблем, а миналата година Netflix беше помолена да изхвърли епизоди от сериала "Pine Gap" заради подобни сцени.

 

Свързани новини

Уди Харелсън със странна семейна история

14.08.2023

Ето кой ще се превъплъти в иконата Гунди

05.06.2023

Мерил Стрийп спечели престижна награда

28.04.2023

Мел Гибсън също почете Христо Живков

06.04.2023

"Писък" се завръща

02.03.2023