Били Айлиш, Бионсе и Боно с номинации за Оскар. Виж първите, които попадат в най-престижната надпревара

"Смъртта може да почака" и "Дюн" са очакваните филми-фаворити, които влизат с най-много номинации в кратките списъци за 94-ите награди Оскар. 
 
25-ият филм за Джеймс Бонд фигурира в пет категории - песен, музика, звук, визуални ефекти, грим и прическа. "Дюн" е с 4 номинации в същите категории, без оригинална песен.
 
Кратките списъци на Оскарите обхващат общо 10 категории: Документален пълнометражен  филм, Международен филм,  Анимационни, Игрални и Документални късометражни филми,  Грим и прически,  Музика,  Оригинална песен,  Звук  и Визуални ефекти.
 
Датският "Flee" ("Бягство") e очакван фаворит на церемонията догодина, тъй като попада и при пълнометражните документални филми, така и в категорията Международен филм. "Flee" може да бъде номиниран и за Анимационен филм, като така ще постави рекорд с тройно състезание за статуетката. 
 
Българският представител за поредна година не се добра до 15-те най-добри при международните филми. "Страх" на Ивайло Христов остана незабелязан сред около 100 предложения от цял свят.
 
Най-изненадващият пропуск в краткия списък на международните филми е липсата на носителя на наградата на фестивала в Кан тази година - "Титан" на френската режисьорка Жюли Дюкарно.
 
Режисьорката е едва  втората жена (след Джейн Кемпиън), печелила "Златна палма". Нейният филм съдържа екстремно насилие, което може би е отблъснало някои от гласоподавателите на Академията, коментира сп. Variety.
 
Американската киноакадемия не е харесала и румънската кандидатура на носителя на "Златна мечка" от фестивала в Берлин. Няма спор, че 10-минутната хардкор секс сцена в началото на "Bad Luck Banging or Loony Porn" не е лесна хапка за преглъщане от американските кинаджии.
 
Уестърнът "Силата на кучето" на Джейн Кемпиън има три попадения в кратките списъци, а блокбъстърите "Спайдърмен: Няма път към дома" и "Матрицата: Възкресения" са с по две. Това обаче са заглавия, които са очакваните фаворити в крайните номинации за наградите, които ще бъдат обявени на 8 февруари.

Номинации за Златен глобус: Кои са фаворитите за първите награди в Холивуд

Певицата Били Айлиш, която е обект и на пълнометражния документален филм "Billie Eilish: The World’s a Little Blurry", който влиза в краткия списък, е номинирана и като съавтор (с брат си Финиъс) и изпълнител на песента от филма за Джеймс Бонд "No Time To Die". Според критиците 20-годишната американка е един от най-сериозните фаворити за спечелването на Оскар за оригинална песен. 
 
Ето всички изпълнители и песни, които влизат в краткия списък в категорията "Оригинална песен": 
 
"So May We Start?" -  "Annette"
Ron Mael, Russell Mael (Sparks)
"Down To Joy" -  "Belfast"
Van Morrison
"Right Where I Belong"  - "Brian Wilson: Long Promised Road"
Brian Wilson, Jim James
"Automatic Woman" - "Bruised" 
H.E.R.
"Dream Girl" - “Cinderella"
Idina Menzel, Laura Veltz
"Beyond The Shore" - "CODA"
Nicholai Baxter, Matt Dahan, Sian Heder, Marius de Vries
"The Anonymous Ones" - "Dear Evan Hansen"
Benj Pasek, Justin Paul, Amandla Stenberg
"Just Look Up” from" - "Don’t Look Up"
Nicholas Britell, Ariana Grande, Scott Mescudi, Taura Stinson
"Dos Oruguitas" - "Encanto" 
Lin-Manuel Miranda
"Somehow You Do" - "Four Good Days" 
Diane Warren
"Guns Go Bang" - "The Harder They Fall"
Jeymes Samuel, Scott Mescudi, Shawn Carter
"Be Alive" -  "King Richard"
Beyoncé Knowles-Carter, Dixson
"No Time To Die" -  "No Time to Die" 
Billie Eilish, Finneas O’Connel
"Here I Am (Singing My Way Home)" - "Respect" 
Jamie Alexander Hartman, Jennifer Hudson, Carole King
"Your Song Saved My Life" - "Sing 2" 
Bono, The Edge, Adam Clayton, Larry Mullen, Jr.
 
Окончателните номинации ще бъдат обявени на 8 февруари. Оскарите ще се състоят на 27 март в Dolby Theatre и ще се излъчват на живо по ABC. 

Свързани новини

Лейди Гага разби клишето на Оскарите

13.03.2023

Кунг-фу хватките отнесоха конкуренцията

13.03.2023

Финални прогнози преди Оскарите

10.03.2023

Финални награди преди Оскарите

27.02.2023

Риана ще пее на Оскарите

24.02.2023