"Силата на кучето" триумфира на Златните глобуси

"Силата на кучето" и "Уестсайдска история" взеха основните филмови награди "Златен глобус".
 
Тази година бляскава церемония нямаше, а победителите в наградите на чуждестранната преса в Холивуд бяха разкрити на живо в Интернет. 
 
Уестърнът на режисьорката Джейн Кемпиън "Силата на кучето" (Power of the Dog) стана едва вторият филм, режисиран от жена, който печели наградата за най-добър филм. Самата Кемпиън спечели статуетката за режисура. Актьорът Коди Смит-МакФий спечели отчилието за поддържаща роля в лентата, която се очертава и основният фаворит за награди този сезон.

Номинации за "Златен глобус"

Римейкът на "Уестсайдска история" на Стивън Спилбърг взе наградата за най-добра комедия или мюзикъл.
Уил Смит и Никол Кидман спечелиха наградите в категориите за най-добър актьор и актриса във филмови драми за ролите си в "Крал Ричард" и "Да бъдеш Рикардо". За Кидман това е четвъртият "Златен глобус" в кариерата й. 
 
Статуетката за най-добра актриса в комедия или мюзикъл спечели дебютантката Рейчъл Зеглър за "Уестсайдска история". При мъжете в същата категория с приз бе удостоен Андрю Гарфийлд за "Тик, так... Бум!"
 
Актьорът и режисьор Кенет Брана бе отличен за най-добър сценарий за филма си "Белфаст". Композиторът Ханс Цимер получи "Златен глобус" за музиката към филма "Дюн", а певицата Били Айлиш спечели приза за оригиналната песен "No Time to Die" от 25-ия филм за Джеймс Бонд "Смъртта може да почака", записано задено с брат ѝ Финиъс.
 
Японският "Карай колата ми" по разказа на Харуки Мураками спечели приза за най-добър чуждоезичен филм. "Енканто" бе избран за най-добрата анимация.
 
 
Ето и призьорите в телевизионните награди -  сериалът "Наследници" е най-добрата тв драма, а "Хитрини" спечели в категорията мюзикъл или комедия.
 
В категорията за най-добър лимитиран сериал наградата бе присъдена на "Подземната железница" на Бари Дженкинс. Носителка на приза за най-добра актриса в телевизионна драма стана Ем Джей Родригес за сериала "Поза". В сайта на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд е посочено, тя е първата трансждендър личност, удостоена с наградата. 
 
Призът за най-добър актьор в телевизионна драма отиде при Джеръми Стронг за "Наследници". Отличието за най-добра актриса в лимитиран сериал спечели Кейт Уинслет за "Мер от Ийсттаун". В съответната категория при мъжете беше отличен Майкъл Кийтън за "Абстиненция".
 
За най-добри актриса и актьор в поддържаща роля бяха обявени съответно Сара Снук за "Наследници" и 77-годишният О Йон-су от "Игра на калмари".

Свързани новини

Раздадоха наградите "Златен глобус"

08.01.2024

След редица откази от звезди

02.01.2024

Кой ще води наградите ''Златен глобус''?

13.12.2023

В битка за престижните филмови награди

12.12.2023

Още изпълнители на BRITs 2023

25.01.2023