Ето и номинираните за ''Златен глобус''

След скандал и няколко проблемни години, наградите "Златен глобус" се завръщат. Това е второто по популярност шоу след церемонията по връчването на "Оскар"-ите.

В допълнение към номинациите за филми, предавания и актьори, сегментирани между комедия/мюзикъл и драма, шоуто за 2024 г. ще има две нови категории: кинематографични и касови постижения и най-добър стендъп комик по телевизията. Имената на номинираните обявиха стендъп комикът Седрик дъ Ентъртейнър и актьорът Уилмър Валдерама.

Очаквано: Филмът "Барби" получи най-много номинации - девет на брой, следван от "Опенхаймер" с осем. "Опенхаймер" е сред номинираните в категорията за най-добър филм - драма заедно с "Анатомия на едно падане", "Убийците на цветната луна", "Маестро", "Минали животи" и "Зона на интерес". "Барби" ще се съревновава в категорията за най-добър филм - мюзикъл или комедия заедно с "Въздушния", "Американска литература" (American Fiction), "Останалите", "Май, декември" и "Клети създания". Сред номинираните драматични и комедийни сериали в телевизионните категории са "Наследници", "1923", "Последните оцелели", "Сутрешното шоу", "Короната", "Тед Ласо", "Начално училище "Абът", "Мечката", "Бари".

С номинации за най-добра актриса във филм - драма са Лили Гладстоун за "Убийците на цветната луна", Кери Мълиган за "Маестро", Сандра Хюлер за "Анатомия на едно падане", Анет Бенинг за "Наяд", Грета Лий за "Минали животи" и Кейли Спейни за "Присила".

Наградата за най-добър актьор във филм - комедия или мюзикъл ще си оспорват Никълъс Кейдж за "Всички сънуват" (Dream Scenario), Тимъти Шаламе за "Уонка", Пол Джамати за "Останалите", Хоакин Финикс за "Страховете на Бо", Мат Деймън за "Въздушния" и Джефри Райт за "Американска литература".

Претендентките за приза за най-добра актриса във филм - мюзикъл или комедия са Фантейжа Барино за "Пурпурен цвят", Дженифър Лорънс за "Без лоши чувства", Натали Портман за "Май, декември", Алма Пьойсти за "Паднали листа", Марго Роби за "Барби" и Ема Стоун за "Клети създания".

В категорията за най-добър актьор в поддържаща са номинирани Уилям Дефо за "Клети създания", Робърт де Ниро за "Убийците на цветната луна", Робърт Дауни младши за "Опенхаймер", Райън Гослинг за "Барби", Чарлз Мелтън за "Май, декември" и Марк Ръфало за "Клети създания".

С номинации за най-добра актриса в поддържаща роля са Емили Блънт за "Опенхаймер", Даниел Брукс за "Пурпурен цвят", Джоди Фостър за "Наяд", Джулиан Мур за "Май, декември", Розамунд Пайк за "Солтбърн" и Давайн Джой Рандолф за "Останалите".

Сред претендентите за отличия в телевизионните категории са Педро Паскал и Бела Рамзи за "Последните оцелели", Киърън Кълкин, Джеръми Стронг и Брайън Кокс за "Наследници", Доминик Уест и Имелда Стонтън за "Короната", Хелън Мирън за "1923", Куинта Брънсън за "Начално училище Абът", Селена Гомес, Стив Мартин и Мартин Шорт за "Само убийства в сградата", Ел Фанинг за "Велика", Бил Хейдър за "Бари", Джейсън Съдейкис за "Тед Ласо".

81-вото издание на церемонията по връчването на "Златен глобус", което ще се проведена 7 януари догодина,ще бъде първото голямо предаване от сезона на наградите, с нов домакин в лицето на CBS. И макар че за зрителите то може да се стори познато на повърхността, зад кулисите преминаха няколко бурни години. Всичко започна след бомбастичен репортаж в "Los Angeles Times". Журналистическо разследване от 2021 г. установи, че в Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HEPA), която гласува за наградите, няма чернокожи членове. Някои нейни членове пък бяха обвинени в правене на сексистки и расистки забележки. Звездите и студията бойкотираха "Златен глобус" и в резултат на това NBC отказа да ги излъчи през 2022 г. След като групата добави цветнокожи журналисти в редиците си и въведе други реформи за справяне с етичните проблеми, предаването се завърна през януари 2023 г. с едногодишно изпитателно споразумение с NBC. Телевизионната мрежа обаче не пожела да го поднови. Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд се реорганизира след скандала и вече не съществува под това име. През юни тази година Dick Clark Production, собственост на "Penske Media", и "Eldridge Industries" - холдингова компания на милиардера инвеститор Тод Боели, придобиха правата на "Златен глобус".

Свързани новини

Раздадоха наградите "Златен глобус"

08.01.2024

След редица откази от звезди

02.01.2024

Кой ще води наградите ''Златен глобус''?

13.12.2023

Кой спечели Златните глобуси

10.01.2022

Номинации за Златен глобус 2022

14.12.2021