Кирил Маричков пред FM+: "Можехме да подгряваме The Rolling Stones"

Големият български музикант Кирил Маричков гостува в студиото на  FM+ по повод рождения ден на радиото.

Първото музикално радио в България навърши 26 години, а "Щурците", в частност Петър Гюзелев, са неизменна част от старта му.  Радиото започва да излъчва с пулт назаем даден именно от музиканта, който за съжаление днес не е сред нас, но живее в музикалната история като член на знаменитата българска рок група.

"Много беше хубаво, важно и истинско", сподели Маричков за старта на частните медии в България. "Много обичам радиото", призна музикантът, и припомни, че той е един от създателите на ефирното рок-радио "Тангра", което също тръгва в началото на 90-те години на миналия век.

Кирил Маричков, който след дни ще отпразнува 74-ия си рожден ден, демонстрира много добра форма и дори изпя няколко от емблематичните си парчета за слушателите на радиото.

За периода на комунизма той си спомня със сантимент само заради това, че го свързва с времето на неговата младост. "Аз бях един от най-отявлените противници на онзи режим", каза Маричков и припомни една повратна точка в историята на "Щурците".

"Върнахме се от едно турне в Полша, а там ни предложиха паспорти за Великобритания. Имахме възможност да записваме в Abbey Road ( б.ред.студиото наThe Beatlles). Много ни бяха харесали и имахме дори разговори да станем подгряваща група на турне на The Rolling Stones", разкри Кирил Маричков пред водещата Евелина Павлова.

Историята е от далечната 1974 година. Тогава детето на Маричков е само на една годинка, и музикантите, залагайки на своята популярност, се прибрали в България, разчитайки, че комунистическите власти ще ги пуснат да отидат на голямата сцена. Това обаче не се случило.

Това не е единственият случай, в който "Щурците" са били спирани от възможности за кариера навън. "Не съжалявам обаче, защото там щяхме да сме добра група, сигурно световно известна, но нямаше да сме феномени, каквито станахме в България", каза Кирил Маричков.

Вижте целия разговор с големия музикант на страницата радио FM+ във Фейсбук.

Свързани новини

Празнуваме юбилей!

05.01.2024

Концерт на Кирил Маричков и JEREMY?

10.10.2023

Чуй Б.Т.Р. и Щурците в "Не за мен"

17.09.2021

Кирил Маричков с два солови концерта

03.09.2020

Министърът на културата награди FM+

11.07.2013