Подценяваме ли опасността от татуировките?

Мастилата, с които се правят татуировките, не подлежат на никаква регулация. Някои от тях съдържат опасни токсини, които се натрупват в големите органи и могат да предизвикат рак, предупреждават новини.бг. 
 
Наночастиците, инжектирани под кожата, се абсорбират от кръвта. Те се натрупват в бъбреците и далака, като пречат на организма да филтрира нечистотиите. Британското здравно министерство предупреждава, че някои мастила съдържат кобалт и живак, които са доказани канцерогени. Дезмънд Тобин, директор на Кожния център към Брадфордския университет, призовава да бъде наложена здравна регулация върху мастилата за татуиране в Европа. 
 
Особено опасни са червените краски в татуировките, които съдържат живак, сините и зелените, които пък са богати на кобалт. Изследване на екипа на проф. Йорген Серуп от университета в Копенхаген установи, че канцерогенни съставки се съдържат в 13 от 21 най-използвани мастила. Професорът настоява клиентите, да бъдат предупреждавани писмено, преди да бъдат татуирани. "Милиони европейци се татуират с химически субстанции с неясен произход", твърди датският специалист. 
 
Един от най-често използваните химикали в черния туш е бензопиренът. Той е известен с това, че е мощен канцероген и предизвиква рак на кожата при опитни животни.

Свързани новини

Три жени в САЩ са били диагностицирани

16.05.2024

Джей Ло и Зендая водещи на Met Gala

19.02.2024

Знаете ли кой е цветът на 2024?

19.01.2024

Каква ще бъде темата на Met Gala 2024?

20.11.2023

Вечерта на модата в снимки

09.11.2023