10 урока за живота от Cindy Crawford

Cindy Crawford - супермодел, майка и бизнесдама - има забележителен живот. Излизането на автобиографията й през септември, "Becoming", подчерта още повече голямото й значение в модния свят. Затова си струва и начинаещите модели и феновте на модата да се вслушат в :
 
Да си модел определя много повече от банковата ти сметка
Richard Avedon ме научи как да позирам за корица. Той настояваше колко важно е аз, като модел, винаги да имам идея в главата си, когато гледам в камерата. Казваше ми, че е важно в главата ми винаги да има мисъл, дори тя да е "Купи ме, струвам $3" (което беше цената на "Vogue" по онова време). Научи ме как да отклонявам погледа си между всеки кадър, за да има свежест в погледа ми, когато погледна отново в обектива - правя го до ден-днешен. И макар младото лице да е достатъчно красиво дори безизразно, Avedon никога не се задоволяваше с това. Ако се отнесеш нанякъде, мислейки си за списъка с покупки от бакалията, веднага го разбираше. Искаше да види искрата в очите ти, дори да гледаш към него изпод черен воал.
 
Не всеки ще се впечатли от корицата ти във "Vogue"
Много добре си спомням излизането на първия Vogue с мен на корицата, Слязох до будката за вестници и си купих 3 броя, които да занеса на майка ми. Приближих се до касиерката, убедена, че ще ме разпознае и ще се впечатли, но тя дори не ми обърна внимание, само подметна "Скъпа, нали знаеш, че имаш 3 броя от едно и също списание?"
 
Не се страхувай да казваш "не" 
Знам, че работата на модела е да се опита да претвори визията на фотографа в реалност, но вярвах и че е работа на фотографа да пази модела си. Когато осъзнах, че това далеч не е валидно за всеки, разбрах, че трябва сама да пазя себе си и да направя така, че гласът ми да се чуе, когато се решава кое е приемливо за мен. И постепенно се научих да казвам "не".
 
Не забравяй, ти си и изпълнител 
Един ден Helmut Newton ме облече в стандартната си "униформа" - високи токчета и бански костюм - и ме накара да застана на един уличен ъгъл. Отпред сложи шапка и предлагаше на всеки минаващ да ни снима с поларода си в замяна на 100 франка. Беше страхотна сделка - изкарахме там дотогава, докато изработим парите си за обяд. Също като уличните музиканти!
 
С времето и опита ставаш по-добър 
Отнема време да се научиш да изглеждаш естествено и убедително пред камерата - да се науча да се усмихвам реалистично пред камера ми отне десетина години. Именно през това време не се снимах много усмихната и изработих запазената си марка - полуотворените устни с леко показващите се зъби. 
 
Никога не знаеш кое ще се окаже наистина успех
Когато за първи път излезе клипът на "Freedom '90", си казах: "Аз съм най-безлична от всички. Наоми е блестяща в леопардово, Линда изглежда толкова куул с тази цигара, само аз се търкалям в някаква вана с кърпа на косата". Песента и видеото обаче се превърнаха в абсолютен хит и се въртеше по MTV нон стоп. 
 
Искате сериозна кариера в модата? Залегнете над книгите
Подходих към моделстването така, както към училище. Като млад модел не би ми и минало през ума да отида в нечие студио, без да се запоаная преди това с работата на фотографа, със стила му. Много внимавах и си "подготвях домашното", и затова, когато стилистът кажеше нещо в стил "филм ноар" или "Jean Shrimpton", веднага разбирах за какво говори и какво се искаше от мен.
 
Пътуването не е само бонус, то е образование 
С всяко пътуване научавах нещо повече. Научих се да разпознавам произведенията на изкуството, стиловете в архитектурата, имах афера с италианец, танцувах цяла нощ в парижки клуб, плувах полугола на безброй плажове. Когато започнах да пътувам, бях едно момиченце от малкия град - пътуването отвори и промени мирогледа ми. Пътуването беше моят университет. И най-ценният урок, който усвоих, беше че независимо от разликите в културите ни, на човешко ниво имаме много повече прилики, отколкото разлики.
 
Силата да промениш модата е в твои ръце 
Махалото се движи от единия край, до другия - от Marilyn Monroe до Twiggy, от супермодели до "хероинов шик". От там дизайнери, фотографи и редактори черпят вдъхновението си. Потребителите трябва да разберат, че силата е в техните ръце (или, по-точно, портфейли). Ако не им харесва какво виждат, могат да спрат да купуват списанието или произведенията на дизайнера. Модата е най-вече бизнес - затова понякога промяната е възможна само ако се удари по приходите. Аз лично се радвам да видя, че модата в наши дни включва в рамките си по-широко разбиране за красота. Най-важното, което искам да промотирам с всичко, което съм, е идеята за разнообразни модели и здравословен живот.
 
Не се води от страха
Бих искала да кажа на това здраво работещо момиче, че е ОК да се поотпусне малко. Знам със сигурност, че никога нямаше да бъда момичето, танцуващо на масата в нощния клуб без бельо (това е история за друга книга), но можех да си позволя да преживявам повече неща. Животът минава бързо и научих, че именно решенията, които съм взела от позицият ана увереността, вместо ан страха, са именно тези, които са ме отвели там, където съм искала да бъда.

Свързани новини

Джей Ло и Зендая водещи на Met Gala

19.02.2024

Знаете ли кой е цветът на 2024?

19.01.2024

Каква ще бъде темата на Met Gala 2024?

20.11.2023

Вечерта на модата в снимки

09.11.2023

Секс иконата захвърли веригите на грима

11.10.2023