6 неочаквани ползи от студеното време за кожата

Зимният сезон и студеното време може и да не са най-добрите приятели на кожата, но определено могат да се похвалят и с някои забележителни качества в нейна полза, пише woman.hotnews.bg. Всички сме чували за негативните последствия от ниските температури, хладния въздух и хапещия вятър върху кожата – дехидратиране, изсушаване, лющене, напукани устни и т.н. Но ще останете приятно изненадани от тяхното позитивно въздействие върху нея. 
 
1. По-чисти пори
Студеното време действа като тоник и лифтинг за кожата, като поддържа порите по-малко видими. Студеното време също така забавя и предотвратява отделянето на себум - мастен секрет, отделян от мастните жлези, чиято прекомерна секреция води до запушване на мастните жлези и появата на акне. 
 
2. По-качествен нощен сън 
Известен е фактът, че летните горещини са сред враговете на здравия нощен сън, те малко или много вредят и влошават качеството му. А то е от изключително значение за здравето на кожата - намалява кръговете под очите, грижи се за добрия тургор и високо ниво на влажност. Студеното време помага на организма ни да балансира между температурата на тялото и тази на околната среда. Ето защо една добре проветрена и охладена стая създава много по-добри условия за добрия нощен сън, отколкото обратното. Затова и препоръчителната температура в помещението, в което спим, не трябва да надвишава 20-22 градуса. 
 
3. Премахва подпухналостта 
Студеното време стимулира циркулацията на кръвта, което от своя страна допринася за намаляването на възпалените участъци по кожата на лицето и неговата подпухналост. 
 
4. Оказва анти-ейдж ефект 
Първото нещо, което всички правим, след като станем сутрин от леглото, е да наплискаме лицето си със студена вода – благодарение на нея порите се стягат, кожата се енергизира и засиява, а ние се чувстваме свежи и ободрени. Е, студеното време влияе по абсолютно същия начин на нашата кожа. Обратно, топлата вода я изсушава и отпуска. 
 
5. Придава руменина 
Умерено ниските температури стимулират циркулацията на кръвта, в резултат на което кожата и очите засияват, а върху бузите се появява нежно-палава румена усмивка. 
 
6. Прочиства въздуха 
Студеното време понижава нивата на озона във въздуха, които са далеч по-високи през топлите сезони. Не случайно именно през зимата, когато въздухът е най-чист и свеж, се диша най-леко. Редовните разходки сред природата ще ви помогнат още повече да се насладите на кристалната му чистота, както и на подмладяващия му ефект върху кожа ви.

Свързани новини

18 трика срещу пролетната умора

11.05.2022

10 начина да се преборим със стреса

24.02.2022

Как да влезем във форма след празниците

04.01.2022

Ензоимун Актив за силен имунитет

29.11.2021

Не спете пред телевизора!

20.09.2021