7 забрани - какво не трябва да правите с кожата си

Лято е - сезон, в който грижата за кожата е особено важна. Ето седем забрани от модните експерти в woman.bg, които ще ви предспазят от неприятни последствия.
 
1 - не изстисквайте пъпките! 
Пъпките и възпалените комедони обикновено са много болезнени. Самостоятелното им премахване може да доведе до по-сложни и неприятни инфекции. Освен това след изстискване на мястото на пъпката остава дълготрайно червено или кафеникаво петно, което няма как да украси лицето ви. Изстискването на пъпките води до разпространяване на инфекцията навътре и в дълбочина. Възпалението може да проникне дори в кръвоносните съдове и лимфата. Какво е решението? Ползвайте специализирани препарати за лечение на акне, които се нанасят дирекно върху пъпката. Те имат подсушаващо, противовъзпалително и антибактериално действие. 
 
2 - не наранявайте бенките и родилните петна! 
Старайте се да не травмирате бенките си с украшения, дрехи и бръснене. Всяка една травма може да доведе до образуването на меланома - злокачествено образувание. Това заболяване е опасно и бързо развива метастази. 
 
3 - не си мийте лицето със сапун! 
Всеки един сапун, дори и най-нежният, съдържа основи, които разрушават горния слой на кожата. За да се възстановят и за да образуват по-устойчив защитен слой, клетките ще отделят още повече мазнина. В резултат на това кожата ви ще стане по-мазна, а по-късно ще страда от изсушаване и лющене.   
 
4 - не си почиствайте лицето със спирт! 
Спиртът, включен в състава на различни лосиони, действа изключително грубо на кожата. Нарушава микрофлората, убива полезните микроорганизми. В резултат на това кожата започва да се лющи, става чувствителна и изтънява. 
 
5 - не нанасяйте крем за лице около очите! 
Кожата около очите е по-различна от тази на цялото ви лице. Много по-тънка е, по-слабо омазнена и при това по-силно кръвоснабдена. Затова в средствата за поддържане на кожата около очите се съдържат най-леките компоненти, способстващи укрепването на капилярите.   
 
6 - не си мийте лицето с гореща вода! 
Горещата вода разширява кръвоносните съдове и порите, нарушава терморегулацията в кожата. Ако сте с мазна кожа, горещата вода ще стимулира допълнителното й омазняване, водещо до неприятен мазен блясък. Освен това горещата вода спомага за възникване на спукани капиляри и акне розацея. 
 
7 - не си лягайте да спите с грим! 
Денем нанасяйте на кожата средства за поддържане и защита от околната среда, но нощем кожата ви трябва да диша. Освен това е добре вечер да ползвате специален нощен крем, съобразен с възрастта ви и типа кожа, за да регенерират кретките и да се подобри кръвообращението.

Свързани новини

Татяна Патиц почина на 56 години

12.01.2023

Linda Evangelista: "Обезобразена съм!"

24.09.2021

Ушиха сватбена рокля от маски

30.07.2021

Пиер Карден си отиде на 96 години

29.12.2020

Harry Styles блесна и в света на модата

18.11.2020