José Carreras включи българин и българка в последния си концерт в България

Тенорът Росен Ненчев и сопраното Илина Михайлова ще участват в предстоящия грандиозен концерт на José Carreras в зала Арена Армеец на 11 май 2019. Испанската оперна легенда лично е избрал талантливите български артисти да станат част от последния му концерт за България и Балканския полуостров.
 
Ненчев, солист на Софийска опера и балет, е ученик и любимец на Carreras, който за пореден път бе най-блестящо представилият се в ежегодния майсторски клас на Маестрото и от десетте избраници за заключителния му концерт, провел се в Пезаро, Италия (21-26 януари). 
 
За пръв път Ненчев посещава ексклузивната певческа школа през 2017, когато, впечатлен от таланта и присъствието на родния тенор, Carreras го припознава като свой любимец и го кани да се включи и през 2018. След като Ненчев доказва неоспоримия си талант, маестро Carreras решава, че именно той е най-подходящ да застане до него на сцената на зала Арена Армеец в София на 11 май.
 
Дълъг е списъкът на успехите на Ненчев. От 2008 до 2010 учи в музикална академия "Г. Марчиали" в Милано с маестро Виторио Теранова. Тенорът получава стипендия от Българското министерство на културата и специализира в Българският културен институт "Борис Христов"- Рим 2016. Финалист е на силния международният конкурс "Магда Оливеро" - Милано. Освен в двата престижни мастъркласа на Carreras, Росен Ненчев е участвал и в майсторски класове с Евгения Дундекова, Джузепе Сабатини, Анна Ванди. Изучавал е класическо пеене с маестро Франко Федеричи и маестро Георги Делиганев. Началото на кариерата на Ненчев започва на летния оперен фестивал в Бергамо в Травиата 2011, следват няколко сезона, в които е солист на "Театро Сан Бабила" - Малката Скала, участва в постановки на Травиата, Набуко, Мадам Бътерфлай, Лучия ди Ламемур. Сега негов вокален педагог и ментор е световноизвестното българско сопрано Красимира Стоянова. От 2016  Ненчев е солист на Софийска опера и балет. 
 
След края на занятията в Пезаро пък става ясно, че редом до Carreras в Арена Армеец освен Росен Ненчев ще излезе и живеещата във Валенсия оперна прима Илина Михайлова, изявяваща се в най-престижните оперни театри на Милано, Бергамо, Бреша, Кремона и Павиа. Освен родната НМА "Панчо Владигеров", сопраното завършва и Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано, в класа по оперно пеене на Вилма Борели. Участва в майсторските класове на Джакомо Арагал и Ернесто Паласио. 
 
На гала спектакъла в София, рамо до рамо, Carreras и Росен Ненчев ще изпълнят дуетно вечните оперни класики "Non ti scordar di me", "Parla mi d’amore Mariu", а родният талант ще представи соло изпълнения на "O sole mio" и "Funiculi funicula" и др. Специална изненада за публиката ще бъде дует на големия Carreras и сопраното. Истински празник за почитателите на операта ще бъде "Il Brindisi" от операта "Травиата", която Carreras ще изпълни като трио с Ненчев и Михайлова. 
 
Пълната програма на концерта ще бъде оповестена допълнително.
                                                                                  
Билети за концерта на José Carreras в София за България, Македония и Румъния, могат да се закупят в мрежата на Ивентим, както и онлайн, на цени от 50 лв до 110 лв, и ВИП места 180 лв. 

Свързани новини

Култовият тенор отново у нас

12.10.2023

José Carreras е вече у нас

02.12.2015

José Carreras получава "Златен век"

27.11.2015

José Carreras ще разгледа столицата

17.11.2015

Над 60 човека на сцената с José Carreras

10.11.2015