Depeche Mode тръгват на турне: подробностите за него и новия им албум

Новините за Depeche Mode се потвърдиха лично от Дейвид Гахан и Мартин Гор, които дадоха обещаната пресконференция в Берлин.

Двамата се срещнаха с журналисти за първи път след внезапната кончина на Анди Флечър през май. Те пристигнаха в Берлин директно от Санта Барбара, Калифорния, където са работили по новия си албум, който, както стана известно часове по-рано, е озаглавен "Memento Mori" – в превод от латински: "Помни, че си смъртен".

Часове преди срещата на Depeche Mode с публиката, изтече името на новия им албум

Това е 15-ия им студиен албум, който ще излезе в края на месец март 2023 и след това групата ще тръгне на световно турне. Началото му е бъде в Северна Америка, а след това и в Европа. Групата ще ни приближи с концерт в Букурещ, но за съжаление София на този етап не е включена в списъка. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Depeche Mode (@depechemode)

Билетите за концертите започват да се продават още следващата седмица на сайта на групата. 

На пресконференцията стана известно, че заглавието на албума и  кончината на Анди нямат нищо общо - и песните, и идеята за името са създадени по време на пандемията, като по записите са работили и тримата.

"Всъщност се събрахме на живо заедно едва в началото на юли. Дотогава правехме всичко дистанционно. Търсехме каква посока ще поеме албумът, около каква идея ще се завърти. Хареса ни идеята за латинската фраза, която Мартин подхвърли - "memento mori" - помни, че ще умреш - защото ни се стори добро напомняне да живеем за момента и да извличаме максималното.", обясни Дейв.
 
На този етап всички песни са готови, но не са смесени, допълни Мартин. Момчетата са записвали в домашното му студио и в студиа в Берлин и Лос Анджелис. Продуценти на албума са Джеймс Форд и Марта Салони.
 
"Щом веднъж запея в студиото, а и след като изпълняваш песните след години, те придобиват различен смисъл, в зависимост какво се случва в живота ти, или дори по света. Така е и с вас, когато ги слушате в различни периоди на живота си. Затова някои песни неминуемо придобиват допълнителен смисъл. Докато ги записвахме, Флеч се шегуваше с нас, или пускаше коментари - това ужасно ни липсва, защото са неща, които приемаш за даденост, докато ги има.", каза Дейв. 
 
ГЛЕДАЙ ЗАПИС ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА
 
"Напълно сме концентрирани върху завършването на албума - как ще изпълняваме песните, кое как ще звучи. Антон Корбин пък вече работи по детайлите, дизайна и визиите на турнето.", сподели още вокалистът. 
 
Дали и как ще бъде направен трибют на Анди по време на турнето обаче предстои да помислят: "Може би ще направим нещо с някоя от песните, които знаехме, че са му любими", коментира Дейв, "но какво и как ще правим на сцената тепърва ще се планира и изяснява. Той така или иначе ще е с нас духом. И ще ни критикува", засмива се той.
 
Заедно с тях на сцената ще бъдат още Питър Гордино (вокали) и Крисчън Айнър (барабани), които също бяха в аудиторията в берлинската зала.
 
Неминуемо е скорошните събития по света да не им оказват ефект: "С Мартин си говорехме за това", казва Дейв. "Имаме възможност да свирим за вас. И да се надяваме, че ще ви донесем усещане за радост и заедност, по нашия си малък начин, в един свят, в които сякаш непрекъснато има трусове. Да можем да излезем на сцената и да зарадваме хората е нещо, с което сме много горди."
 
Турнето на Depeche Mode ще стартира на 23 март, от Сакраменто, Калифорния. 

Свързани новини

Depeche Mode с ново видео

26.09.2023

Depeche Mode с нови дати в Европа

10.07.2023

Ново от Depeche Mode: "Wagging Tongue"

25.05.2023

Чуй най-новото от Depeche Mode

24.03.2023

Чуй новия сингъл на Depeche Mode

09.02.2023