България тихомълком се отказа от участие в Евровизия

България няма да участва в песенния конкурс Евровизия. Финалът ще се проведе през май 2023-та в британския град Ливърпул. 

Тази новина стана известна в петък миналата седмица, но извън пост в социалната мрежа Twitter, от ръководството на националната телевизия до момента не са направили никакъв официален коментар какви са причините да не излъчим български участник в песенния конкурс.

В петък БНТ съобщи в Twitter акаунта си за Евровизия, че се е оттегля от конкурса. В съобщение до партньорите от OGAE Гърция се казва:

"България няма да участва на Евровизия 2023, а най-вероятно и в следващите издания. След анализ беше решено, че тази програма вече не представлява интерес за телевизионния оператор."

Впоследствие акаунтът за Евровизия в Twitter е изтрит, но до българските медии така и не беше изпратено официално съобщение за действията и мотивите на обществената телевизия.

Така все още не е напълно сигурно дали България се отказва от участие в Евровизия, тъй като БНТ не е потвърдила това официално, но и не е оспорила информацията от петък. Официалният списък на телевизионните оператори, участващи в конкурса, предстои да бъде обявен до края на тази седмица, пише eurovoix.com.

България вече се е оттегляла от надпреварата два пъти - от състезания между 2014 и 2016 г., а също и през 2019 г. И двата пъти причините бяха финансови проблеми.

Сега явно отново пари няма и ще се наредим до Черна гора и Северна Македония, които също обявиха, че няма да участват в Евровизия 2023, като и двата телевизионни оператора казаха, че имат финансови затруднения.

По данни от последните години, минималната сума за участие на един певец на Евровизия е около 200 хиляди евро. Таксата за участие в състезанието е близо 80 000 евро, но останалите пари са за артистите, екипите, престо­ят в локацията на конкурса и подготовката за шоуто. Според коментари в социалните мрежи, тази година условията в Ливърпул ще са още по-скъпи и участието на един артист може да надхвърли гореспоменатата сума. 

България е една от държавите с най-позитивна статистика на Евровизия. През 2017-та година 17-годишният Кристиян Костов завърши на второ място в големия финал. През 2007-ма Стоян Янкулов-Стунджи и Елица Тодорова достигат до 5-то място и се превръщат във всеобщи любимци. Поли Генова прави страхотно представяне на две издания на Евровизия – през 2011 и 2016 година.

Тази статистика бе оповестена преди последния финал в Торино

България се е класирала за големия финал пет пъти от общо тринадесет опита в надпреварата. Дебютът ни е в Киев, Украйна през 2005 г. Страната се състезава ежегодно от 2005 до 2013 г., преди да се оттегли за две години поради финансови проблеми. На последния финал в италианския град Торино музикантите от супергрупата Intelligent Music Project не успяха са стигнат до големия финал с песента си "Intention". 

Кристина Цветкова

Свързани новини

Силна заявка за наградата

22.03.2024

Ще участва ли Израел на ''Евровизия''?

23.02.2024

Новини за ''Евровизия'' 2024

29.01.2024

В очакване на Евровизия

20.12.2023

Домакин за 2024 е...

11.08.2023