Почина Кристин Макви, вокалистка и кийбордистка на Fleetwood Mac

Кристин Макви, легендарната вокалистка и автор на песни на Fleetwood Mac, е починала на 79-годишна възраст.
 
 
Спoред официалното изявление, Макви си е отишла спокойно на 30 ноември, заобиколена от най-близките си, в болницата, в която се е лекувала от кратко боледуване. 
 
 
“Няма думи, които да опишат тъгата ни от загубата на Кристин Макви”, писаха Fleetwood Mac в отделно изявление. "Тя беше наистина уникална, специална и талантлива отвъд всяка мярка. Беше най-добрият музикант, който може да имаш в групата си и най-добрият приятел, който може да имаш в живота си. Такъв късмет е животът, който споделихме с нея. И самостоятелно, и заедно, ние ценяхме изключително Кристин и сме благодарни за спомените, които имаме. Толкова много ще ни липсва.”
 
 
Родена в Англия през 1943 като Кристин Пърфект, Макви излиза за първи път на островната блус сцена през 60-те, като част от групата Chicken Shack. През 1968 се жени за члена на Fleetwood Mac Джон Макви, година по-късно напуска групата си и през 1971 се присъединява към Fleetwood Mac. Макар с Джон да се развеждат през 1976, двамата запазват дружески отношения, а ефекта ѝ върху бандата е цялостен - тя издига музиката им на ново ниво и добавя така необходимата стабилност в групата.
 
 
Преди да напусне Fleetwood Mac през 1998, Макви написва множество от най-известните им песни, осем от които напират място в албума им с най-големи хитове от 1988. Песните на Макви често са с подчертано обнадежден тон, дори в парчета като “Little Lies”. Тя е съавтор на синглите “Say You Love Me” и “Over My Head” от поименния албум на групата от 1975; “Don’t Stop”, “You Make Loving Fun” и “Songbird,” от Rumors, “Everywhere” от Tango in the Night, “Hold Me” от Mirage, “Skies the Limit” от Behind the Mask и “I Do” от Time, в добавка към безброй любими парчета, и Б-страни.
 
 
Най-хубавите кавър версии на великите Fleetwood Mac
 
По време на дългата си кариера, Макви издава и няколко соло албума, както и колаборативен труд с Линдзи Бъкингам през 2017. През 1998, годината на напускането ѝ, тя е сред осемте члена на Fleetwood Mac, които са въведени в Рок енд Рол Залата на Славата.

Свързани новини

Парчето е част от Best Of The Corrs

11.12.2023

Отиде си вокалистът на Smash Mouth

04.09.2023

Отиде си звездата на италианската сцена

22.08.2023

Отиде си Шинейд О'Конър

27.07.2023

Бандата с лайв албум

21.07.2023