Брус Дикинсън и още петима световни рок музиканти пристигнаха в София за уникално събитие с музиката на Джон Лорд

Този уикенд в София престои едно от големите рок събития на годината – шоуто Концерт за група и оркестър на Джон Лорд и музиката на Deep Purple, представено от Cantus Firmus и радио Z- Rock. 
 
Концертът с участието на фронтмена на Iron Maiden Брус Дикинсън, рок група и Симфоничния оркестър Cantus Firmus отбелязва приноса на маестро Лорд като забележителен рок и оркестров композитор. Заедно с Дикинсън, на сцената ще излязат още Таня О’Калахан (Whitesnake) – бас китара, Джон О'Хара (Jethro Tull) – клавишни, Кайтнер Зи Дока (Ian Paice Band) – китара, Бернхард Велц – барабани (Ian Paice), както и диригентът Пол Ман. 
 
Уникалният концерт, който съчетава мощния рок саунд с класическия звук на симфоничния оркестър, е нещо, което рядко може да се чуе на живо и не случайно феновете на този стил отдавна са изкупили билетите за двете обявени дати – 18 и 19 март в зала 1 на НДК. 
 
Още с пристигането си у нас вчера, Брус Дикинсън сподели, че проектът с музиката на Джон Лорд е много важен за него, защото реализира огромната му страст към творчеството на Лорд и Deep Purple. Репетициите за шоуто вече започнаха, а маестро Пол Ман, който е дирижирал елитни световни оркестри като Лондонския симфоничен оркестър и Кралската филхармония на Ливърпул, изрази своето възхищение от отличната подготовка на българските музиканти от оркестър Cantus Firmus (предишно име Оркестър на Класик ФМ радио). Много от тях принадлежат към поколението, израснало с музиката на Deep Purple и очакват с нетърпение срещата с легендарните изпълнители.
 
 
Концертите в българската столица са част от турнето на групата, което обхваща още Букурещ, Сараево, Загреб, Любляна и Оломоуц, както и няколко от големите мегаполиси в Бразилия. 
 
Двучасовото шоу в двата дни ще започне в 20:00 ч. с изпълнение на Концерт за група и оркестър – 50-минутна творба от три части, съчетаваща рок саунда с композиционните принципи на класическата музика. В програмата следват две авторски песни на Брус Дикинсън и няколко от вечните класики на Deep Purple. 
 
Уникален облик на българските концерти ще придаде и участието на Теодосий Спасов, специално поканен от групата за това шоу.  Големият български кавалджия ще изпълни рок версия на фолклорната песен "Ерген деда" от Петър Льондев.
 
Вратите на зала 1 в НДК ще бъдат отворени за публиката в 19:00 ч. Деца до 7 години влизат безплатно с придружител и без право на място. Концертите на 18 и 19 март са гостуващо събитие в програмата на "Европейски музикален фестивал" 2023, реализиран с финансовата подкрепа на Столичната община и Министерството на културата. 

Свързани новини

Рок фурията подгрява и двете дати

24.01.2023

Втори шанс да видите шоуто

15.12.2022

Страхотно шоу ни чака през март

01.12.2022

Бернхард Велц в Radiocast

29.11.2022

Концерт за група и оркестър на Джон Лорд

18.11.2022