Лорийн триумфира на Евровизия, финалът стана най-гледаното шоу в UK

Финалът на музикалния конкурс "Евровизия" привлече най-многобройната британска телевизионна аудитория в историята на събитието - 11 милиона зрители, cъобщи британският обществен оператор Би Би Си. Това прави шоуто най-гледаното във Великобритания. 
 
По данни на Европейския съюз за радио и телевизия - организатор на конкурса, общо над 160 милиона души са гледали финалния концерт. Това съвпада със зрителския интерес и през миналата година. 
 
На финала в събота вечерта триумфира шведката Лорийн с песента си "Tattoo". Тя беше класирана на първо място, както при гласуването на националните журита, от които получи 340 точки, така и от зрителите по държави, от които получи 243 точки. С това певицата оправда прогнозите на букмейкърите, които по-рано прогнозираха нейната победа. 
 
 
На второ място с общ резултат остана Финландия с 526 точки, а на трето място се класира Израел с 362 точки. Лорийн е първата изпълнителка, която печели Евровизия за втори път. През 2012-та тя победи с хита си "Euphoria". В историята на 67-годишния конкурс още един певец - ирландецът Джони Логан, е печелил два пъти. 
 
Финалът е достигнал връх от 11 милиона зрители, средна гледаемост от 9,9 милиона и дял от 63% от аудиторията. "Фактът, че толкова много милиони хора се включиха, отразява колко значима е станала Евровизия", каза в иявление Кейт Филипс от Би Би Си. "Ливърпул посрещна най-големия певчески конкурс в света с отворени обятия и го разгърна отвъд всичките ни очаквания", каза тя.
 
Събитието се проведе в Ливърпул, Северна Англия, от името на миналогодишния победител Украйна, която не можа да бъде домакин заради войната с Русия.

Свързани новини

Домакин за 2024 е...

11.08.2023

10 държави се класираха на Евровизия

10.05.2023

Лорийн се завръща на Евровизия

13.03.2023

Евровизия разкри представителя на UK

09.03.2023

Две нашенки ще пеят на Евровизия

07.03.2023