Ханс Цимер купи легендарно студио в Лондон

BBC обяви продажбата на звукозаписните си студия "Мейда Вейл" (Maida Vale) в Лондон, в които през последния век са свирили култови групи и музиканти. Сред новите собственици е германският композитор и двукратен носител на Оскар Ханс Цимер.
 
Оповестявайки продажбата, компанията посочи, че е продала студиата на Цимер, дългогодишния му бизнес партньор Стивън Кофски и британските продуценти Тим Бивън и Ерик Фелнър. Миналата година студиата "Мейда Вейл" бяха обявени за продан за 10,5 милиона лири (13,3 млн. долара). От BBC сега не съобщават окончателната стойност на сделката.
 
 
Компанията придобива сградата през 1933 г., превръщайки най-големия комплекс за ролкови кънки в страната в седем звукозаписни студиа. 
 
През студиата Maida Vale, които се намират в едноименния квартал на Западен Лондон, през годините са преминали не една и две легенди на рок и поп музиката като Beatles, Led Zeppelin, Дейвид Боуи, Адел, Дъсти Спрингфийлд, Бионсе, за да запишат свои изпълнения на живо за радио BBC.
 
Между 1967 и 2004 г. в тях се провеждат и легендарните Peel Sessions на диджея и радиоводещ Джон Пийл. Предаването е излъчвано в продължение на четири десетилетия по Radio1.
      
През 2018 г. BBC обяви плановете си през 2025 г. да премести музикалните си студия на територията на Олимпийския парк в Източен Лондон, предизвиквайки по това време критиките от страна на някои носталгично настроени фенове. 
 

Композиторът Ханс Цимер: "Няма Супермен, Батман.. Бонд ги бие всичките!"

65-годишният Ханс Цимер е автор на музиката за десетки холивудски филми, сред които "Гладиатор", "Карибски пирати", "Тънка червена линия", "Рейнман",  "Шифърът на Леонардо", "Последният самурай", "Телма и Луиз", "Пърл Харбър", "Цар Лъв" и "Дюн".  Последните два му носят награди "Оскар" през 1995 и 2022 г., като е бил номиниран общо 12 пъти. Има и четири "Грами" и три "Златен глобус". Работи над седем филма с Кристофър Нолан, сред които са "Интерстелар", "Генезис", трилогията за Батман и "Дюнкерк".

Относно закупуването на "Мейда Вейл" Цимер каза, че за първи път е имал възможност да работи в студиата преди 45 години. Сега желанието му е да ги превърне в "място, което вдъхновява, учи, служи технологично на изкуството и човечеството и дава на бъдещите поколения същите възможности, каквито е имал той - да творят и да не се отказват", съобщава БТА.

Свързани новини

Брад Пит и Miraval: кино, музика и вино

16.08.2023

Ето кой стои зад музиката в "Топ Гън" 2

12.04.2022

Музиката от Джеймс Бонд бие рекорди

13.10.2021