Вижте света през очите на котките (галерия)

Знаете ли как виждат котките? Със сигурност не като нас. Ето няколко интересни факта.
 
В галерията ни сме показали начина, по който виждаме ние, сравнен с котешкото зрение.
- котките имат визуално поле от 200 градуса. Хората имат само 180 градуса.
- периферното зрение (замъгленото поле на снимките) на хората е 20 градуса за всяка страна. На котките е 30 градуса
- котките виждат 6-8 пъти по-добре от хората на слаба светлина или на тъмно, заради по-големия брой пръчици в очите им, както и заради вертикалната им зеница, по-голяма роговица и тапетумът (светоотразителната тъкан в очите им) 
- това, което ние виждаме ясно дори от 100-200 метра обаче, е непосилно за котките - те ще го видят така бистро едва от 20 метра
- котките са трихроматици - разпознават основните три цвята - предимно жълто и синьо, плюс малко зелено. 
 
Нашата ретина има повече колбички (конусчета), отколкото пръчици - двата вида нервни клетки, които възприемат светлината. Колбичките са чувствителни към цветовете, но не толкова към светлината - с тях "гледаме" през деня. Пръчиците, обратно, са по-чувствителни към светлината, но по-нечувствителни по отношение на цветовете - те са отговорни за това, което виждаме нощем.
 
Котките (също като кучетата) имат повече пръчици, затова виждат отлично на слаба слветлина или на тъмно, но за сметка на това не са способни да възприемат цветовете така ярко и живо, като нас - нито толкова отчетливо. Повечето пръчици им помагат и за друго - увеличават скоростта на реакцията на окото - т.е. обновяване на образа - много по-бързо от нас могат да уловят движението (което много помага, ако се налага да ловуваш малки, бързи животинки, като мишки, например). 
 
Интересното е, че същата особеност в устройството ни дава възможност да уловим много бавни движения, които убягват на котките - на тях обектът ще им се стори неподвижен.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024