Ето кой е най-скъпият град в света

Сингапур оглави класацията на най-скъпите градове на планетата през 2014, съставена от изследователската компания Economist Intelligence Unit (EIU) към британското списание Economist. Високата цена на валутата и разходите за подслон и наемане на автомобил са причината градът да оглави списъка, посочва мениджър.бг. Освен това Сингапур е най-скъпият град в света за пазаруване на облекло. Той свали от челната позиция Токио, който беше #1 в класацията от миналата година.
 
В топ 5 на най-скъпите градове за живот след него се нареждат Париж, Осло, Цюрих и Сидни. Токио отива на шестата позиция, но все още е градът с най-скъпа храна в света. Изследването е направено с цел да бъде от полза на хората, които се местят в друга страна или град, за да живеят и да правят бизнес. То използва Ню Йорк като база за сравнение и разглежда над 400 цени на отделни продукти и услуги.
 
Топ 10 на най-скъпите градове тази година е доминиран от Азия и Австралия. В него влизат и няколко европейски града.
 
Сред най-евтините градове за живот са индийските мегаполиси Мумбай и Делхи. Цените в Мумбай остават ниски, но в града продължава да се поддържа огромна разлика между бедни и богати. Ниските заплати на много от работниците водят до слабо потребление от тяхна страна, при това само на най-евтини стоки. Държавни субсидии помагат тези потребители да останат на същото ниво на ниски доходи и малка консумация. 
 
Извън Азия, Дамаск в Сирия е имал най-голямо поевтиняване на цените през 2013, ставайки четвъртият най-евтин град в света. Причината не е трудна за отгатване – продължителният конфликт между опозицията и режима на сирийския президент Башар ал Асад.
 
През 2013 Луанда в Ангола е бил най-скъп за живот за чужденците, защото в него е изключително трудно да се открие адекватен подслон, а вносните хранителни и други стоки са много скъпи. 

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024