55 неща, които (вероятно) не знаехте за татуировките

Времето се оправи, което значи, че все повече хора ще започнат да показват телата си, което пък от своя страна означава, че очите ни ще виждат все повече татуирана кожа. За добро или лошо, татуировките станаха доста популярни сред съвременното общество, но това не значи, че хората знаят всичко за татусите. И ние не знаем, но обичаме да четем, а след това да ви разказваме, пише div.bg. Днес ще ви запознаем с цели 55 неща, които най-вероятно не знаете.
 
1. Населението на Съединените щати харчи общо около 1.65 милиарда долара годишно за татуировки.
 
2. Думата "tattoo" за първи път се среща през 1769 и идва от полинезийското съществително "tatau", което означава "следа, оставена върху кожата".
 
3. Първият "пистолет" за татуировки е патентован през 1891 от Сам О`Райли и е базиран на принтиращата машина на Томас Едисон, която е патентована 15 години по-рано.
 
4. Президентът на САЩ Теодор Рузвелт е имал фамилния си герб, татуиран на гърдите.
 
5. И други президенти на Съединените щати, като Джаксън и Полк, са имали малки, скрити татуировки.
 
6. 46 милиона американци имат поне по една татуировка по тялото си.
 
7. 40% от американското население на възраст между 26-40 години има поне по една татуировка.
 
8. Татуировките се използвали за наказание и маркиране на моряци, загубили честта си, или хора, които били считани за нецивилизовани.
 
9. За моряшките татуировки се смята, че имат специално значение: Например, ако някой моряк има татуиран дракон, означава, че най-вероятно е пътувал до Китай.
 
10. Татуировки с костенурки или такива с бог Нептун означават, че човекът, който ги носи, е пресичал Екватора.
 
11. Някои моряци имат татуирани прасета или петли на краката си, защото смятат, че по този начин ще се предпазят от удавяне. Нито едното от тези животни не може да плува, но били съхранявани в плаващи кафези, които обикновено преживявали корабокрушенията.
 
12. Древен труп на замръзнал човек в Алпите е най-старата открита мумия в света, която е имала татуировки.
 
13. Тази мумия имала повече от 50 татуировки, които били направени с пробиване на кожата и триене на въглен.
 
14. Гръцкият владетел Теофил наказал двама монаси с татуиране на 11 линии на челата им, защото публично са го критикували.
 
15. Римският император Калигула е татуирал хора от обкръжението си за собствено забавление и удоволствие.
 
16. Една от най-старите рецепти за приготвяне на мастило за татуировки идва от древен Египет и съдържа борова кора, ръждясал бронз, оцет, сярна киселина, сок от праз лук и яйца от насекоми.
 
17. Една от ранните формули за премахване на татуировки включвала намазване със смес от вино, чесън, лимон и изпражнения от гълъби.
 
18. Татуировките на жителите на остров Самоа понякога отнемали дни да се завършат, но се правели на една сесия и без прекъсване, като това понякога донасяло непоносими болки на този, когото татуират, и съществувал сериозен риск от инфекция и дори понякога смърт.
 
19. Кралицата на Хавайските острови Камамалу била първата в историята, която е татуирала езика си, и го направила от скръб, когато нейната майката починала през 20-те години на 19-ти век.
 
20. Олив Оутмън била първата бяла жена, която се татуирала, и това станало след като нейното семейство било убито, а тя била осиновена от семейство индианци от племето Мохаве. Това се случило през 50-те години на 19-ти век.
 
21. Първият конкурс за красота, който е предаван по телевизията, включвал и Бети Броудбент, която имала над 565 татуировки.
 
22. До 70-те години на миналия век "добрите момичета" трябвало да имат брачни свидетелства и да бъдат придружени от съпрузите си, за да се татуират.
 
23. 32% от хората с татуировки твърдят, че са пристрастени към мастилото.
 
24. 2012 е първата година в историята, в която повече жени са се татуирали, отколкото мъже.
 
25. Когато си правите татуировка, кожата е пробождана между 50 и 3000 пъти в минута.
 
26. Поради избухването на епидемия от Хепатит B в Ню Йорк, за известно време било незаконно да си направите татуировка.
 
27. До 2006 е било незаконно да си правите татуировки в Оклахома.
 
28. Американското министерство на храните и лекарствата нито одобрява, нито регулира разпространението на мастило за татуировки.
 
29. Голяма част от мастилото за татуировки се произвежда от метални соли, а не от истинска боя.
 
30. Затворническите машинки за татуировки се правят от задвижващия механизъм на CD-плейъри и празен писец на писалка.
 
31. Мастило за затворнически татуировки понякога се приготвя от разтопени подметки на ботуши и кръв или урина.
 
32. Лъки Даймънд Рич е най-татуираният човек на планетата. Той има по-светли татуировки върху другите, защото буквално му е свършило мястото по тялото.
 
33. Роби Кох счупил рекорда за най-много направени татуировки за 24 часа. Общият им борй: 577.
 
34. Най-богатият татуист в света се казва Скот Кембъл. Неговият труд се таксува по 1000 долара на час и работи само през уикендите.
 
35. Най-дългата сесия татуиране е траела 50 часа и 10 минути.
 
36. Едно момиче си татуирало 50 звезди на лицето, но след това решило да съди татуиста. Накрая решило да ги премахне.
 
37. Същият този татуист пък татуирал името си с удебелен готически шрифт върху челото на приятелката си в първия ден, когато се запознали.
 
38. През 2005 Кимбърли Смит си татуирала на челото "Golden palace casino.com", превръщайки се в първия човек, който си татуира реклама. Направила го, за да плати таксата за обучение на сина си.
 
39. Бившият войник Шон Кларк има татуирани имената на всички войници, убити по време на войната в Афганистан.
 
40. Наскоро 1300-годишна египетска мумия била намерена с татуировка на архангел Михаил.
 
41. Най-татуираните египетски мумии, които са намирани, били женски и се предполага, че били танцьорки или фараонски наложници.
 
42. Татуировките по лицето показвали висок социален статус в културата на племето Маори от Нова Зеландия, защото при тях главата се считала за най-ценната част от тялото.
 
43. След като бебето на семейство Линберг било отвлечено през 1932, много двойки решили да татуират изображения на бебетата си върху себе си.
 
44. Нора Хилдебранд е първата жена-професионален татуист в света. Тя започнала да работи през 90-те години на 19-ти век.
 
45. Нейният баща Мартин Хилдебранд пък е първият професионален татуист в Америка, който се преселил от Германия през 1846.
 
46. През 1936, когато се появили първите карти за социални осигуровки, много хора си татуирали техните номера на ръцете, за да не ги забравят.
 
47. През 1955 заместник-министърът по сигурността на САЩ окуражавал хората да си татуират кръвната група, в случай на военен удар срещу Щатите.
 
48. През 1999 компания пуснала на пазара татуиран вариант на куклата Барби, която вървяла в комплект с няколко временни татуировки за малките деца, но малко след това била извадена от продажба заради множество оплаквания от родители.
 
49. Всеки следващ път, когато същата или някоя друга компания се опитвала да сложи някакви татуировки върху куклата Барби, идеята била посрещана с негодувание от страна на родителите.
 
50. Публичен дом в Кьолн, Германия, предлага безплатни услуги до живот, ако някой от клиентите им се съгласи да си татуира логото на бордея.
 
51. Някои ресторанти са приели тази политика и предлагат безплатна храна, отново до живот, ако някой клиент си татуира името на ресторанта.
 
52. Татуистът Вини Майърс е измислил 3D татуировки върху женските гърди за жени, които са се преборили с рак на гърдата.
 
53. Лазерните операции за премахване на татуировките работят на принципа на разчупване на пигментите и по този начин карат имунната система на тялото да се освободи от мастилото по естествен път.
 
54. Черното е най-лесният цвят за премахване.
 
55. Tribal татуировките са най-често срещаният дизайн на татуировки, които клиентите желаят.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024