10 съвета към новоназначените

Започването на нова работа освен радостен момент, винаги е съпроводено и със стрес. Всичко е ново, поводите за тревога са безброй, а шансовете да се почувствате загубени в офисната джунгла - на всяка крачка. Ето защо profit.bg идват на помощ с няколко експертни съвета.
 
1. Използвайте Google
В много офиси често можете да чуете едно съкращение – JGI – с други думи Just Google it – Потърси в Google. Когато си нов в офиса, е нормално да възникват въпроси. Опитайте се обаче да съкратите списъка им, като задавате само тези, свързани с работния процес. По кое време обикновено служителите идват на работа? Задайте този въпрос. Но... коя команда в Excel се използва за преброяване на броя на символите? Просто проверете в Google. 
 
2. Казвайте "Добро утро” и "Лека вечер” 
Това е много лесен начин, по който можете да установите приятелски отношения с хората в офиса. Когато идвате, казвайте "Добро утро” на всеки по пътя си. Когато си тръгвате – "Лека вечер” е задължително пожелание към всички, появили се на пътя ви. Просто е. Обикновено тази практика се овладява от най-ранна възраст. 
 
3. Научете имената на всички
На хората наистина им допада, когато се обръщате към тях по име. Животът е много по-лесен, когато знаете имената на всички в стаята. Опитайте се да запомняте имената на хората още в първия момент, когато ви бъдат представени. А когато съмнение се загнезди в ума ви, използвайте служебни файлове, които ви дават достъп до информация за служителите. 
 
4. Обядвайте с хората
Обедната почивка представлява идеално време, за да опознаете колегите си, без да има необходимост да говорите за работа. Ако колегите в офиса имат навика да излизат навън за обяд, попитайте дали и вие можете да се присъедините. Ако пък има хора, които си носят обяд от вкъщи, можете да се присъединявате понякога и към тях. Необичайно ще е да ви отпратят. 
 
5. Бъдете организирани
Най-лесният начин да го постигнете е като започнете правилно от самото начало. Създайте папки в електронната си поща, папки на работния плот и система с документи на бюрото. 
 
6. Снабдете се с модели за служебно облекло от шефа си
Е, това не означава, че трябва да носите същите дрехи като неговите. Идеята е да оцените стила и да се вмъкнете в него. 
 
7. Ако отивате за кафе, попитайте дали и някой друг не иска
Когато ви се допие кафе, попитайте колегите, които се намират най-близо до вас, дали не искат и те, защото възнамерявате да отидете до кафенето отсреща. 
 
8. Покажете ясно, че сте добър служител
Нямате да имате втори шанс да направите добро първо впечатление. Винаги трябва да работите здраво и най-здраво особено в първите няколко седмици на новото работно място. 
 
9. Усмихвайте се и задържайте вратата за другите хора
Бъдете мили. Задържайте вратата на хората, които минават през врата заедно с вас или преди вас. Малките жестове градят пътеки. Хората обичат да работят в компанията на хора, които са внимателни и мили. 
 
10. Казвайте "да” и ще ви стане ясно по-късно
Тина Фей веднъж каза: "Казвайте "да” и ще ви стане ясно по-късно”. Ще научите много нови неща и то много бързо.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024