Ужасяващите навици, за които не подозираме

Замисляли ли сте се по какви критерии определяме дали нашите навици са вредни или полезни? Според индивидуалното разбиране полезни са тези, които помагат да постигнем желанията си и да достигнем до така желаното щастие. Такива навици ни правят по-добри, по-силни, дисциплинирани и ефективни.
Вредните пък имат обратния ефект – пречат да живеем според разбирането за щастие, баланс, правят ни слаби, зависими, уязвими и неустойчиви.
Става дума за вредните навици на нашия ум. Но кои са те?
Навик №1. Притеснение за бъдещето.
Този страх на ума има свойството да краде от щастието и да нарушава хармонията, спокойствието и отношенията в семейството. Да се тревожим за бъдещето е един от най-опасните и вредни навици на ума, който може да отрови живота ни. Безпокойството за бъдещето отнема енергията и радостта от настоящето. Най-лесният и доста ефективен начин да се справим с тревожността и безпокойството е релаксацията. Седнете така, че да ви е удобно и комфортно, отпуснете всичките си мускули, затворете очи и се концентрирайте върху собственото си дишане.
Навик №2. Преобладаващ негативизъм.
Този умствен навик краде положителната енергия и направо попилява доброто настроение. Освен отрицателни емоции създава тягостна атмосфера сред приятелите, семейството и колегите. Хроничният негативизъм прониква в нашето съзнание по-лесно, отколкото положителните мисли, и обсебвайки вниманието, намалява работоспособността ни. Как да се справим с него? Издишайте дълбоко, усмихнете се, огледайте се и вижте, че в този момент най-често нищо лошо не се случва.
Навик № 3. Страхът от неуспех.
Страхът от неуспех е много силна спирачка за реализация в личен и професионален план. Това е препятствие, с което трябва да се преборите, за да вървите напред. Страхувайки се от провал, ние сме склонни да се откажем от усилията си да постигнем желания резултат, а това може да бъде резултат от липсата на мотивация или наличието на неправилна такава. Истинското щастие никога няма да бъде пълно без изживяването на личните успехи независимо от какъв мащаб са. В основата на страха от неуспех стои нежеланието човек да изживее дискомфорта от разочарованието, унижението, подигравката и иронията на другите, дори само от напразното хабене на енергия.
Навик № 4. Бягство от реалността.
Трудността да се съсредоточим върху това, което се случва „тук и сега“. Мислите от миналото и представите ни за бъдещето така се преплитат, че в главата ни понякога е пълен хаос и оттук бягството от реалността е като единственото ни спасение. Концентрацията на вниманието е ключов фактор за успеха на всяко начинание. Именно тя определя нашия КПД (коефициент на полезно действие), като включва мозъка при решаването и на най-сложните задачи и проблеми. Ето защо не бива да позволяваме съзнанието ни да бъде блуждаещо и неадекватно. За да ни се случват нещата, трябва да умеем да концентрираме вниманието си.

Колкото и да са различни хората, в крайна сметка всички искат едно и също – да бъдат щастливи. Какво да направим, за да се приближим към него, да открием формулата му?
След всичко казано дотук отговорът идва сам. Трябва да се опитаме да се избавим максимално от вредните навици, които ни отдалечават от така желаното щастие. Да се опитаме да формираме в себе си полезни привички и да се научим да ги контролираме. Правилото, което трябва да спазваме, е, че избавяйки се от един вреден навик, трябва да го заменим с полезен. Само така ще бъдем в състояние да управляваме своя живот.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024