Учен препоръчва въвеждане на 3-дневен уикенд

Британският социолог Алекс Уилямс препоръчва държавите да преминат към тридневен неработен уикенд, ако човечеството иска наистина да пребори отрицателните фактори от глобалното затопляне на климата, пише британският в. "Метро", цитиран от dariknews.bg.
 
Уилямс от лондонския Сити юнивърсити е на мнение, че тази мярка добре ще се възприеме от трудовите колективи, които ще се сдобият с още един почивен ден. От друга страна, намаленото производство ще снижи емисиите на парникови газове.
 
Четиридневната работна седмица вече била изпробвана в щата Юта в САЩ и дала много добри резултати. През 2007 държавните чиновници работели от понеделник до четвъртък с удължен работен ден. За сметка на това почивали в петък, събота и неделя.
 
През първите десет месеца от експеримента щатът спестил 1,36 млн. британски лири от енергийни разходи за климатици, осветление и ползване на електричество. Ако към тях бъдат добавени и спестените газови емисии от транспортните средства, щата Юта е намалил с 12 000 тона годишно вредното си диоксидно замърсяване. 
 
В крайна сметка обаче щатът Юта загърбил начинанието през 2011, тъй като гражданите се оплакали, че не могат да получат обслужване от държавните служители през петъците.

Свързани новини

6 неща, от които трябва да се откажете

28.04.2017

Половин София без топла вода

25.04.2017

Как да не сме раздразнителни сутрин

21.04.2017

Името е ключ към мисията в живота

20.04.2017

Тибетски зодиак: Открийте своя знак

19.04.2017

Коментари