Ето какво да направите, ако ви ухапе кърлеж

20 дни след ухапване от кърлеж човек задължително трябва да си направи изследване, пише manager.bg, позовавайки се на д-р Галя Караиванова, дерматовенеролог.
 
По думите й изследване, направено непосредствено след премахване на кърлежа, винаги показва отрицателни резултати, тъй като до двадесетия ден все още организмът няма образувани антитела и установяването на Лаймска болест е невъзможно. "Напоследък в практиката си забелязвам една много опасна тенденция, хората масово сами премахват насекомото и след това то бива смачквано или изхвърляно", отбеляза д-р Караиванова и посочи, че това може да се окаже пагубно за ухапания човек.
 
"Колкото и безобидно да изглежда, едно премахване на кърлеж с голи ръце може да доведе до големи усложнения, тъй като много често дори и тялото да се премахне, ако това стане по неправилен начин, то главата може да остане в организма и да развие инфекция", допълни още тя и посъветва при наличие на захванат кърлеж, хората незабавно да потърсят лекарска помощ. 
 
"Ако обаче все пак кърлежът се премахне собственоръчно, то той трябва да бъде поставен в течност или мазнина и да бъде занесен в съответната РЗИ за анализ, защото не всички са преносители на Лаймска болест", посочи още доктор Караиванова. Тя добави още, че при игра на деца в открити тревни площи, то те могат да бъдат предпазени чрез намазване предварително с репелент. 

Свързани новини

Най-полезните и вредни храни преди сън

13.05.2018

Иде Wings for Life World Run

03.05.2018

18 трика срещу пролетната умора

29.03.2018

Топ 10 на пролетните суперхрани

28.03.2018

Наближава Wings for Life World Run 2018

13.03.2018

Коментари