10-те най-полезни упражнения, които всеки може да прави

Във времена на всякакви новаторски фитнес програми и други форми на движение специалистите продължават да препоръчват практикуването на прости упражнения, които всеки може да изпълнява, пише manager.bg. Анкета на "Хъфингтън поуст" сред професионалисти в медицината и спорта показва десетте най-добри форми на тренировка, с които можете да започнете днес и да продължите докато решите.
 
1. Вървене
Консенсусът между специалистите е еднозначен - нищо не е по-добро от разходката. Упражнението е функционално (използва се за придвижване), достъпно (не е необходима фитнес зала или физкултурен салон), и "подходящо за всички възрасти и възможности", според Мишел Уолтърс-Едуардс, ръководител на Департамента по здраве и човешки възможности в Университета в Меримаунт. Най-хубавото е, че вървенето отстранява риска от ранна смърт, високо кръвно налягане и депресия, казва Адам Райт, който е персонален инструктор в Ню Йорк.
 
2. Тичане
Следващото ниво? Затичайте се. Това заздравява краката и тялото, поддържа колената и таза здрави, помага за сърцето и горенето на калории, дори когато си почиваме. Това обобщение прави Джо Инглиш, който е треньор по лека атлетика в Портланд и автор на статии за движението и храненето. "С напредването на възрастта трябва да забавим темпото, но тичането поддържа тялото активно и здраво с всички предимства на това," казва Инглиш.
 
3. Кляканe
Ако от кляканията краката ви омекват като на "новородена сърничка", значи трябва да ги правите по-често, смята Кристофър Степиен, който е специалист по спортна терапия и хронични болки от Ню Джърси. Кляканията предпазват от болки в кръста, таза, коленете и глезените. Те увеличават гъвкавостта и баланса, както и поддържат на ниво връзката между мозъка и мускулите. В напреднала възраст те помагат и за проблеми с простатата, като "подобряват движението на телесните флуиди до всички тъкани, органи и жлезите в долната част на тялото", допълва Степиен.
 
4. Турско ставане
Не сте чували за това упражнение? Идеята е докато държите медицинска топка или друга тежест над главата ви с напълно изпъната ръка, да преминете от напълно легнало в напълно изправено положение и обратно. Това е "най-практичното упражнение за цялото тяло", според Кели Кофи, която е персонален треньор от щата Масачузетс. Дори да изпълните само част от него или не държите тежест, пак ще подобрите силата, координацията и баланса на тялото, казва Кофи.
 
5. Плуване
Плуването е съвършеното упражнение за всички възрасти, казва Кевин Уайт, персонален треньор от Мериленд и автор на книгата "Научи се да си във форма". Не само че плуването е чудесно за сърдечносъдовата система, но "напрежението във водата заздравява мускулите и ставите," припомня ни Уайт.
 
6. Лицеви опори
Прочутите лицеви опори са упражнение за цялото тяло - от ръцете, през горната част, до торса и краката.
 
7. Дъска (планк)
Идеята на т.нар. "дъски" (от англ. - planks) е изпънатото тяло да бъде поддържано единствено от лактите. Te са популярни най-вече с ефекта си върху коремните мускули, но едновременно с това помагат за ръцете, раменете и гърба.
 
8. Набирания
Класическото упражнение е за гръб, ръце, рамене, корем и предмишници.
 
9. Разтягане
Както и повечето изброени упражнения, различните видове разтягане са ни познати още от часовете по физическо. Не ни е нужно нищо повече от това, което помним от разгрявките в училище, казва Шейн Алън, който е персонален треньор от Далас.
 
10. Здравословна диета
Храненето не е точно упражнение, но храната е най-важната част от всяка фитнес програма. "Тренировката идва след това," казва отново Алън.
 
Поддържането на балансирана диета, която включва плодове, зеленчуци, необходими протеини, пълнозърнести храни и здравословни мазнини подкрепя всяка форма на упражнения и дава резултати.

Свързани новини

Сериозна опасност!

17.11.2022

8 мощни витаминозни бомби

14.11.2022

Как да се преборим с есенната депресия

27.09.2022

Как да избегнем топлинен и слънчев удар

25.07.2022

18 трика срещу пролетната умора

11.05.2022