14 начина да се отърсите от стреса

За да бъдете щастлив човек, способен да изпълни желанията си, трябва да умеете да контролирате стреса и напрежението. Това е важно особено сега, когато сме в екстремна ситуация и много хора бавно и трудно се адаптират към новото работно ежедневие, пише woman.hotnews.bg. Предлагаме ви 14 начина да се отърсите от стреса и напрежението, които са изненадващо ефективни. 
 
1. Срешете се
Работният ден пред монитора води до напрягане на лицевите мускули, главата натежава и започва да боли. Един от начините да избегнете това е да се решите 10-15 минути. Тази процедура ще ви помогне да подобрите кръвоснабдяването и да отпуснете мускулите. 
 
2. Хапнете сладолед
Вкусната храна е ефективно средство срещу стрес. За хубаво настроение можете да хапнете мазна риба, съдържаща омега-3 киселини, те са много полезни за нервната система. Ако не обичате риба, вземете си сладолед или банан. Те действат почти като антидепресанти. 
 
3. Масаж
За да запазите енергията си на нужното ниво, масажирайте по 30 секунди точките под носа, между веждите, под долната устна и в центъра на дланта. 
 
4. Потрийте ръце
Още един прост начин да се отърсите от напрежението. Разтрийте с все сила дланите си една в друга, докато не се нагорещят. Полезно е също да разтриете и ушите си. Така ще се ободрите и ще се съсредоточите по-лесно върху работата. 
 
5. Отмийте конфликтите и стреса
Негативните емоции могат да се елиминират с 15-минутен душ. Застанете под топлите струи така, че да масажират главата и раменете ви. Скоро ще усетите как водата отнася всичко излишно. 
 
6. 27 предмета
В източните практики е популярен съветът "Ако искате да преодолеете мъката си, преместете 27 предмета в дома си“. Смята се, че така се освобождава място за енергията, за да се движи тя в нужната посока. Пробвайте този метод и сами ще се убедите, че той ще ви разсее от тежките мисли и проблемите. 
 
7. Стълбището
Направете си 30-секундно тичане нагоре и надолу по стълбището (само гледайте да няма други спортуващи по същото време!). Това упражнение ще засили притока на кислород към онези части на мозъка, които са отговорни за контролирането на стреса и емоциите. 
 
8. Оцветяване
Психолозите са открили, че оцветяването на картинки за 2-3 минути в моменти с повишен стрес увеличава пет пъти вероятността да приключите работата си в зададения срок. Можете не само да се преборите със стреса, но и да нарисувате истински шедьовър. 
 
9. Чай от каркаде
При натрупване на свободни радикали човек изпитва тревожни и панически състояния, характерни за стреса. Чаят от каркаде разрежда свободните радикали и така ще ви помогне да се отърсите от стреса, без да се чувствате отпаднали. 
 
10. Размахайте ръце
При много хора стресът е свързан със стягане на мускулите на раменния пояс, врата и кръста. Затова се стига до главоболие и болки в гърба. Вкъщи можете да направите прости упражнения за отпускане – въртете ръцете, сгъвайте ги в различни посоки и правете махове с крака. 
 
11. Подреждане
Подреждането на вещите по местата им ще ви помогне да подредите мислите си и да се съсредоточите. Освен това, спретнато изглеждащият интериор има психологически ефект – човек несъзнателно проецира външния ред върху собствения си живот. 
 
12. Минута за размисъл
Намерете време да останете сами вкъщи, за да си подредите мислите. Пуснете си любимата си музика, извадете от хладилника любимото си лакомство, седнете в любимото си кресло. Помислете какво искате най-много от всичко и запишете желанието си на хартия. Този своеобразен план ще ви помогне да определите по-нататъшните си действия. 
 
13. Ароматерапия
Миризмите са силно свързани с емоционалната памет. Много е полезно да имате под ръка аромат, който да асоциирате с преживени минути на щастие, радост и блаженство. Вдишвайте този аромат по-често, така ще запазите добро настроение. 
 
14. Танци
Непременно танцувайте вкъщи! Ритмичните движения с музикален съпровод ще ви помогнат да се отърсите от стреса. Освен това танцът се възприема като развлечение, за разлика от тренировките във фитнеса, в който сега, така или иначе, няма как да отидете.

Свързани новини

Сериозна опасност!

17.11.2022

8 мощни витаминозни бомби

14.11.2022

Как да се преборим с есенната депресия

27.09.2022

Как да избегнем топлинен и слънчев удар

25.07.2022

18 трика срещу пролетната умора

11.05.2022