50 филма от цял свят на Киномания 2011 "Презареждане"

25-тото издание на филмовия фестивал Киномания ще бъде открито на 11.11.2011 г. в зала 1 на НДК с италианската комедия "Учебник по любов" (Manuale d`amоre), съобщиха организаторите.

Филмът със звездното участие на Робърт де Ниро и Моника Белучи поставя старт на маратона от близо 50 качествени филма, които ще могат да гледат почитателите на киното в София и Варна. Два дни по-рано, отново в зала 1 на НДК, е и ексклузивната прожекция на новия филм на Уди Алън "Полунощ в Париж" (Midnight in Paris), която ще подгрее страстите на филмовото събитие.

"Концепцията на Киномания за 2011, условно наречена "Презареждане", запазва идеята на фестивала – да показва най-доброто от световното и българското кино като я надгражда – с по-младежки дух, с още по-прецизна селекция от хитови заглавия и с амбиция това наистина да бъде уникално по рода си културно събитие. Събитие, което оставя незабравими спомени и емоции у почитателите на киното." Това заяви при представянето на акцентите от фестивала Десислава Бинева, член на Съвета на директорите на НДК.

И тази година в програмата на фестивала има заглавия от всички краища на света - САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай, Япония, България и др. Средната цена на билетите за филмите от програмата е 8 лв. Към най-младите почитатели на киното обаче Киномания 2011 прави специален жест. 8 филма – 4-ри анимационни и 4-ри игрални, ще бъдат излъчвани безплатно в рамките на фестивала, с подкрепата на Фондация Америка за България. Сред тях са "Чебурашка" - японският римейк на култовата руска анимация "Крокодилът Гена и неговите приятели", и "Приказки от джунглата" по приказките на Орасио Кирога.

Киномания ще отбележи с филмови прожекции на класически ленти и няколко специални годишнини. 40 години след премиерата, отново ще бъде показан шедьовърът на Станли Кубрик "Портокал с часовников механизъм", 50 години след появата си ще бъде презареден филмът "Закуска в Тифани", "Трамвай Желание" ще бъде излъчен по повод 100-годишнината от рождението на драматурга Тенеси Уилямс. По случай 110 години от рождението на Луис Армстронг пък ще бъде излъчен музикалният шедьовър "Paris Blues".

В перфектно съчетание на две емоции – наслада за очите и стомаха, ще минат прожекциите на кулинарните филми от програмата на Киномания в зала Мати. Изтъкнати актьори, известни със страстта си към киното, както и с кулинарните си умения – Мартина Вачкова, Любомир Нейков и Владо Пенев, ще презентират на гостите съответния филм и ще коментират атрактивните ястия, вдъхновени от сюжетите на филмите и приготвени от Диляна Янева "Мати`Ди" – призната с изисканите си кулинарни умения. Филмите от кулинарната селекция са носителят на Оскар за чуждоезичен филм (1987 г.) "Угощението на Бабет" (Babette`s Feas), "Шоколадови уроци" (Lezioni di cioccolato) и "Кулинарен тур" (The Trip). Цената на билетите за тези прожекции, с дегустация на отбрани храни и напитки, ще бъде 20 лв.
 

Свързани новини

Фестивалът започва днес

17.11.2022

Микеле Плачидо идва на Киномания

28.10.2022

Броени часове до Киномания 2016

16.11.2016

Нови филми от титаните на Киномания

03.11.2016

"Хищници в мрака" на Киномания 2016

06.10.2016