Днес е "Световен ден на Джеймс Бонд"

5 октомври 2012 г. е обявен за "Световен ден на Джеймс Бонд”. Поводът е 50-та годишнина на тайния агент, която първо е разказана във филма "Д-р Но" от 1952 година.

Специален елемент от многобройните активности в "Световния ден на Джеймс Бонд” е премиерата на документалния филм "Всичко или нищо: Неразказаната история на 007”. Филмът е режисиран от майстора на документалното кино Стивън Райли (Fire In Babylon) и продуциран от Metro-Goldwyn-Mayer Pictures, Columbia Pictures, Passion Pictures и Red Box Films. "Всичко или нищо: Неразказаната история на 007” разказва за трима мъже, които споделят обща мечта – продуцентите на филмите за Бонд Албърт Р. Броколи и Хари Салтзман, и писателят създал образа на агент 007 - Йън Флеминг.

Лентата е вълнуващ и вдъхновяващ документален разказ за най-дългата поредица в историята на киното, която се ражда през 1962 г.  Режисьорът Стивън Райли проследява легендата от написването на новаторския шпионски трилър от Флеминг през създаването на първите шест филма за агент 007 и до пет десетилетия по-късно. Докато на големия екран Бонд спасява света от хаоса и надвисналите катастрофи, завладяващия документален разказ на Райли повдига завесата, за да разкрие битките, заплахите и високите залози, които се разиграват "зад камерата”.

Сред другите планирани събития, с които ще бъде отпразнувана златната годишнина на Джеймс Бонд, са международен благотворителен търг организиран от аукционна къща "Кристис” в Интернет и на място в Лондон, глобално проучване за това кой е любимият филм за Джеймс Бонд на хората от различни страни по света.

В САЩ е планирана филмова ретроспекция за агент 007 в Музия за съвременно изкуство в Ню Йорк; нощ посветена на Музиката на Джеймс Бонд  и организирана в Академията за филмово изкуство и науки в Лос Анджелис изложба "Дизайнът в 007: 50 години стилът на Бонд”, която ще се проведе в рамките на Международния филмов фестивал в Торонто.

В новата, 23-та лента за легендарния британски шпионин - "007 Координати: Скайфол” - Даниел Крейг се завръща в ролята на героя на Иън Флеминг Джеймс Бонд. Неговата лоялност към Ем (Джуди Денч) е подложена на изпитание след като я застигат тайни от миналото й. Когато МИ-6 е атакувана, той трябва да проследи и елиминира заплахата, независимо какво може да му коства това в личен план.

Режисьор на "007 Координати: Скайфол” е Сам Мендес, а продуценти са Майкъл Г.Уилсън и Барбара Броколи. Сценарият е дело на Нийл Първис, Робърт Уейд, Джон Логан. Филмът е създаден от компанията на Албърт Р. Броколи EON Production, Metro-Goldwyn-Mayer Studios, and Sony Pictures Entertainment.

Официалната световна и българска премиера на "007 Координати: Скайфол” е на 26 октомври 2012 г., в IMAX и кината у нас.
 

Свързани новини

Музиката от Джеймс Бонд бие рекорди

13.10.2021

Джеймс Бонд се завърна епично

05.10.2021

"Смъртта може да почака" е тук

15.09.2021

Джеймс Бонд се завръща

03.09.2021

"No Time To Die" подгрява с нов трейлър

28.07.2021