64 филма, изложби и музика на Киномания 2012

В НДК беше представена официално програмата на ежегодния фестивал Киномания.

26-тото издание започва от 8 ноември и ще продължи до 2 декември, като ще представи 64 филма със съдействието на културните институти на САЩ, Франция, Испания, Италия и др. Фестивалът ще бъде открит от концерт на "Мистерията на българските гласове" на 8 ноември в зала 1 на НДК. Той ще бъде последван и от филм, разказващ за пътя на трупата към световните сцени. "Балканска мелодия” е копродукция между България, Германия и Швейцария.

Американският акцент е свързан с юбилеите на големи звезди от американското кино като Джуди Гарланд, Джак Никълсън, Уорън Бийти, Дъстин Хофман и др. За първи път по време на Киномания ще има и две изложби – на 64 плаката на български филми още от началото на 60-те години на миналия век, както и черно-бяла изложба на фотографии на световни звезди от червения килим на кинофестивала в Кан.

Eто и някои от премиерите, които ни привлякоха вниманието:

"Седемте психопата"
15 ноември, 19:00, НДК – Зала 1; 18 ноември, 21:15, Варна - ФКЦ Зала 1, 20 ноември, 20:45, Пловдив - Кино Лъки
Режисьор Мартин Макдона
Великобритания-САЩ, 2012
Мартин Макдона е преди всичко драматург, добре познат и на българската публика най-вече с постановките "Ръкомахане в Спокан" и "Пухеният". Дебютът му киното - "В Брюж", беше признат единодушно за хубава изненада. Вторият му опит - "Седемте психопата" (с награда на публиката от фестивала в Торонто) осмива холивудските трилъри за психясали убийци със сардонично-ексцентричен коментар.

"По пътя"
16 ноември, 19:00, НДК – Зала 1, 18 ноември, 18:15, Дом на киното, 20 ноември, 20:45, Евро синема, 23 ноември, 20:30, Пловдив - Кино Лъки, 24 ноември, 21:00, Варна - ФКЦ Зала 1
Режисьор: Валтер Салес, по романа на Джак Керуак
Франция-Бразилия, 2012
Екранизацията на Валтер Салес, продуцирана от Франсис Форд Копола, може да се похвали със звездния си актьорски състав: Кирстен Дънст, Кристен Стюарт, Виго Мортенсен, Ейми Адамс, Гарет Хедлънд и Сам Райли.
Радостно-тъжните бродения на битническото поколение, загубено между трансцендентални откровения, секс, наркотици и алкохол.

"Желязната лейди"

9.11 - Кино Люмиер от 18.30, 15.11- Кино Люмиер от 19 ч., Великобритания, 2011, 105 мин.В ролите: Мерил Стрийп (Маргарет Тачър), Джим Бродбент (Денис Тачър), Александра Роуч (младата Маргарет Тачър), Оливия Колман (Керъл Тачър), Йън Глен (Алфред Робъртс), Ричард Грант (Майкъл Хезълтайн).

Награди и номинации: 2 награди „Оскар“ и БАФТА – за най-добра актриса на Мерил Стрийп и грим
„Златен глобус“ за драматична актриса на Мерил Стрийп
2 награди на Лондонската критика – за най-добра актриса на Мерил Стрийп и британска актриса на Оливия Колман
Награда на Нюйоркската критика за най-добра актриса на Мерил Стрийп
2 номинации за БАФТА – за поддържащ актьор на Джим Бродбент и оригинален сценарий
 

"На Рим с любов"
17 ноември, 20:30, НДК – Зала 1; 21 ноември, 18:30, Пловдив - Кино Лъки; 24 ноември, 19:00, Варна - ФКЦ Зала 1
Режисьор: Уди Алън
Италия-САЩ, 2012
След като Алън възпя Лондон, Барселона и Париж, дойде времето и на Рим. Филмът отново е калейдоскоп от невъобразими човешки взаимоотношения, а за успеха му гарантират Пенелопе Крус, Елън Пейдж, Алек Болдуин и самият Уди Алън.

"Хемингуей и Гелхорн"
11 ноември, 19:00, НДК – Зала 1; 15 ноември, 20:45, Евро синема; 17 ноември, 20:45, Варна - ФКЦ Зала 1; 24 ноември, 20:30, Пловдив - Кино Лъки
Режисьор Филип Кауфман
САЩ, 2012
"Как успя Никол Кидман така да се усъвършенства в ролите на писателки от XX в.?", пита Hollywood Reporter и отбелязва, че 10 години след наградената й с "Оскар" роля в "Часовете", тя е изключителна като военната кореспондентка Марта Гелхорн, която освен това е и третата и най-независима съпруга на Ърнест Хемингуей.

На 9 ноември ще стартира "Фестивал на френското кино" с филма "Renoir". Лентата описва последните години от живота на големия художник. Сред френските премиери са:

"Леки момичета" с участието на Жюлиет Бинош. Филмът разказва за журналиска, която подготвя материал за проституцията. "Любовта трае три години" (L’Amour dure trois ans) - по сценарий и режисура на скандалния Фредерик Бегбеде. "Сбогом на кралицата" (Les Adieux a la reine), с участието на Даян Крюгер, който пресъздава първите дни на Френската революция и специалната връзка на Мария-Антоанета с една от нейните придворни дами. Филмът откри "Берлинале” тази година.

Филмите посветени на музиката са не по-малко интригуващи - българските фенове ще видят за първи път продукцията "Марли", която проследява зашеметяващият живот и музиката на реге иконата Боб Марли. Филмът направи своята премиера на "Берлинале" тази година.

Почитателите на киното ще могат да видят и последния филм на Уитни Хюстън – "Спаркъл:Соул дива". Действието в него ни връща в 60-те години, когато три сестри създават соул група и бързо стават сензация, но славата се превръща в предизвикателство за семейните им отношения.

Филмът "Айсидора Дънкан" ще ни разкрие историята на известната балерина, която през 20-те години напълно променя представата за балета. Нейните полуголи танци, както и отношението й към свободната любов, обличането и начина на живот, шокират публиката от онези години. Продукцията е класика от 68-ма година, а в ролята на разкрепостената танцьорка се превъплъщава Ванеса Редгрейв. За убедителното си изпълнение тя получава наградата на фестивала в Кан.

Свързани новини

Фестивалът започва днес

17.11.2022

Микеле Плачидо идва на Киномания

28.10.2022

Броени часове до Киномания 2016

16.11.2016

Нови филми от титаните на Киномания

03.11.2016

"Хищници в мрака" на Киномания 2016

06.10.2016