София Филм Фест продължава онлайн с най-доброто балканско кино

Въпреки затварянето на киносалоните, София Филм Фест продължава с най-интересното от световното кино, както и специална селекция на филми от Балканите в онлайн версията на 25-ото издание на фестивала.

Филмите могат да се гледат ТУК до 11 април.

Междувременно стана известно, че от 1 април фестивалът се завръща в кината след 10-дневния локдаун, съобщиха от "Арт фест". Програмата на 25-ото издание на фестивала ще представи част от филмите, които трябваше да се срещнат с публиката в последните две седмици на март. 

Сред най-интригуващите заглавия от региона са номинираният за "Оскар" за най-добър международен филм и носител на наградата за най-добър балкански филм на СФФ "Quo Vadis, Аида?". Лената на най-успешната босненска режисьорка Ясмила Збанич е разказ за едно от най-жестоките събития в Европа през 90-те години на миналия век – в последните дни на босненската война през юли 1995 година са избити 8 000 момчета и мъже по време на геноцида в Сребреница. В опустошителния разказ на Ясмила Збанич за зверствата от този период е уловен ужаса на геноцида, както и абсурдното безразличие, което позволява всичко това да се случи.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Sofia International Film Fest (@sofiafilmfest)

 

Румънският режисьор Раду Жуде е откритие на София Мийтингс от преди повече от десетилетие. Премиерата на „Главни букви“ беше на Берлинале 2020. В основата на филма е истински случай, разиграл се преди 40 години по време на режима на Николае Чаушеску. В провинциално градче се появяват тебеширени графити, написани с главни букви. Тайната полиция открива, че „терористът“ е 16-годишен студент, който е обвинен в „стремеж към свобода“.

Копродукцията между Сърбия, Германия и България „Жив човек“ на режисьора Олег Новкович е разказ за живота на един застаряващ рокер Джела, принуден да се справя с досадната монотонност на ежедневието, в стремеж да се втурне отново на път и да съживи старата слава. Главната роля е поверена на Никола Джуричко, когото публиката помни от „Когато порасна, ще стана Кенгуру“ на Радивое Андрич, а също и от свръх-популярния телевизионен сериал „Stranger Things“.

Най-новият филм на хърватския режисьор Далибор Матанич „Зора“ е вторият филм от своеобразната трилогия „Слънце“ – първият е „Зенит“ („The High Sun”), удостоен с наградата на журито от секцията „Особен поглед“ в Кан 2015. Като смесва алегорията с твърде познатата тема на общностите, разделени по идеологически и религиозни причини, хърватският режисьор създава завладяваща драма, заредена с високо напрежение.

Драматично-забавна история от Босна и Херцеговина пренася зрителите във времето на предвоенна Югославия. „Концентрирай се, бабо“ на Пиер Жалица пресъздава отношенията в едно семейство - през пролетта на далечната вече 1992 година на членовете на голямо семейство им се налага да се събeрат около смъртното легло на възрастната си майка и свекърва. Междувременно в Сараево започва истинска война.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Sofia International Film Fest (@sofiafilmfest)

„Оазис“ е филм на сръбския режисьор Иван Икич, представен с успех на фестивала във Венеция миналата година. Копродукцията между Сърбия, Словения, Нидерландия, Босна и Херцеговина и Франция събира три отделни любовни истории за хора в едно забравено от Бога място – специален дом за деца с интелектуални затруднения, изоставени от родителите си.

Копродукцията на Северна Македония, Сърбия, България, Косово и Словения „Просто хора“ на режисьора Игор Иванов е драматичен разказ на шест различни истории за стремежа за оцеляване, съхраняване на любовта и постигане на изкупление. Във филма участват Наташа Петрович (член на журито на Международния конкурс на 25-ия СФФ) и българската актриса Йоана Буковска-Давидова.

Списъкът с най-добрите балкански филми в програмата на СФФ допълват заглавията: „Призраци“ (Франция, Турция и Катар), „Галактика Андромеда“ (Косово), „Просто хора“ („Only Human“) – Северна Македония-Сърбия-България-Косово-Словения, „Сан Ремо“ („Sanremo“) – Словения-Италия, режисьор,  „Шивач“ („Tailor“) - Гърция-Германия-Белгия, „Ябълки“ („Apples“) – Гърция-Полша-Словения. 

Свързани новини

Уди Харелсън със странна семейна история

14.08.2023

Виетнам забрани "Барби"

03.07.2023

Ето кой ще се превъплъти в иконата Гунди

05.06.2023

Мерил Стрийп спечели престижна награда

28.04.2023

Мел Гибсън също почете Христо Живков

06.04.2023