Гледаме две кинопродукции за драматичния живот на соул иконата Арета Франклин

Феновете на киното и музиката определено има за какво да бъдат доволни. Цяла плеяда изключителни музикални икони са увековечени в биографични филми, които разкриват детайли от живота им, често пъти останали неизвестни за широката публика.

Документалният, интимен филм-портрет "ТINA" с премиера през март

Първите два епизода от новия сериал на NG "Геният: Арета", посветен на певицата Арета Франклин бяха излъчени премиерно на 21 март. В главната роля е актрисата Синтия Ериво, която получи ласкави оценки от критиците, според които изпълнението й разкрива разтърсващата чувственост и артистизма на Франклин. Сериалът е на National Geographic, част от поредицата "Геният" и се очаква в осем епизода да ни разкрие детайли от противоречивия живот на соул и R&B легендата. Автор на сценария е носителката на наградата "Пулицър" за драматургия Сюзън-Лори Паркс. 

Андра Дей за успеха си на "Златните Глобуси" и посланието на Били Холидей

Продукцията обаче предизвика разнопосочни реакции. Семейството на изпълнителката, която си отиде през 2018 година, заклейми новата драматизация на живота й, като заяви, че сериалът на National Geographic не е бил предварително консултиран с тях. Историята в първите два епизода разкри детайли за ранното майчинство на певицата и трудните отношения с баща й.
 
Семейството твърди, че факти са били извадени от контекста на взаимоотношенията в семейството им и призова феновете да бойкотират сериала в знак на уважение към паметта на легендата.
 
"Като част от най-близкото й семейство, не подкрепяме този филм и молим и вие да не го подкрепяте, тъй като се чувстваме изключително неуважени и смятаме, че ще има много неточности в живота на баба ми." Това сподели внучката на Арета Франклин в във видео съобщение в социалните мрежи.
 
Синтия Ериво в "Геният: Арета"
 
От своя страна от NG обявиха, че имат правото да разкажат историята й такава каквото е, като по този начин изразяват почитта си към певицата. Те изтъкнаха, че в първите две части на поредицата им "Геният" преди това са филмирани личностите Алберт Айнщайн и Пабло Пикасо. 
 
Въпреки това от компанията не получиха правата върху някои от най-големите хитове на Франклин, сред които Respect и (You Make Me Feel Like) A Natural Woman и това е причината тези песни да не са включени в саундтрака. 
 

 
Арета Франклин e една от най-големите звезди на поп, соул, госпъл и R&B музиката, която има повече от 100 сингъла в класациите за хитове в САЩ.
 
Нейният изключителен успех на сцената, също така е съчетан с много драматичен личен живот. Той е разказан в още един биографичен филм, който трябва да излезе скоро на голям екран. "Rеspect" вече беше в производство, когато Арета Франклин почина от рак на панкреаса през 2018 г. Тук ролята на певицата е поверена на талантливата Дженифър Хъдсън. Филмът се очаква да излезе през лятото. 
 

Свързани новини

Уди Харелсън със странна семейна история

14.08.2023

Виетнам забрани "Барби"

03.07.2023

Ето кой ще се превъплъти в иконата Гунди

05.06.2023

Мерил Стрийп спечели престижна награда

28.04.2023

Мел Гибсън също почете Христо Живков

06.04.2023