Излиза най-скъпият сериал: "The Lord of the Rings: The Rings of Power"

Чакането за феновете на Дж.Р.Р. Толкин свършва - утре е премиерата на първия епизод от сериала "Властелинът на пръстените: Пръстените на силата". ("The Lord of the Rings: The Rings of Power")

Сериалът се смята за най-скъпия в историята на телевизията. Amazon похарчи 250 млн. долара за правата от наследството на Толкин и още около 465 млн. долара само за осемте серии от първия сезон. От самото начало компанията обяви, че ще направи пет пълни сезона, което означава, че крайната цена на проекта ще надхвърли 1 милиард долара. 

Парите обаче явно са изхарчени добре, поне откъм визия, съобщават авторитетни издания, които днес получиха зелена светлина да публикуват рецензиите си. "Гардиън" пише: "Властелинът на пръстените: Пръстените на силата" е толкова изумителен, че прави "Къщата на дракона" да изглежда аматьорски.

Явно това ще бъде пряката битка - в момента по HBO върви предисторията на хита "Игра на тронове" - "The House of the Dragon" ("Къщата на дракона").

 

"Визуалното великолепие на тази богата, великолепна драма на Толкин ще ви накара да зяпате през цялото време. Гледайте сериала на най-големия телевизор, на който можете", пише още авторитетният британски вестник. 

465 милиона долара за осем епизода - няма как да се гледа на това като на поредното шоу. Това е събитие, спектакъл, но ако не е напълно съвършен, това прави ли го провал?, пита се авторката на "Гардиън" и дава четири от общо пет звезди на първите два епизода от сериала. 

BBC също пише ласкава критика след видяното в първите две серии, но не пропуска да подчертае, че очакванията към проекта са толкова високи, че има сериозни съмнения, че ще успее да ги издържи. "Пръстените на силата" е ослепителен, но бавен", казват критиците на британската медия и също дават четири от общо пет звезди на сериала. 

Проектът на компанията на Джеф Безос, който е и голям фен на Толкин, има една единствена цел -  Amazon да изпъкне във "войната" на стрийминг платформите - Netflix, Disney+ и HBO Max - тримата гиганти в битката за зрители. 
 
Действието в "Пръстените на властта" се развива във "Втората епоха" на Толкин - исторически период в измисления от него свят на Средната земя хиляди години преди събитията в "Хобит" и "Властелинът на пръстените". Историята разказва за 20-те пръстена, споменати в оригиналната трилогия.
 
Така ще видим пак безсмъртните образи от филмите на Питър Джаксън - елфите Галадриел и Елронд например. Няма да се появят обаче Фродо, Арагорн и много други, но на тяхно място ще има нови герои. 
 
Двата премиерни епизода са заснети Нова Зеландия, където е била снимачната площадка на целия първи сезон. След това сериалът продължава да се снима във Великобритания.

Свързани новини

Отиде си Фезко от "Еуфория"

01.08.2023

"Еми": номинациите

14.07.2023

"Идолът" бе обявен за най-лошия сериал

06.07.2023

Старт на "И просто ей така": сезон 2

22.06.2023

HBO Max и Discovery+ обединяват сили

25.04.2023