"Аватар" не оправда финансовите очаквания в премиерния си уикенд

Киносъбитието на сезона "Аватар: Природата на водата" на Джеймс Камерън - продължението на касоразбивача на всички времена "Аватар", не оправда очакванията за рекордни приходи в боксофиса през първия си уикенд по екраните.
 
Според експертите обаче е твърде рано да се прецени дали филмът ще възвърне огромните си разходи.
 
Въпреки че не направи удар, продукцията вдъхна живот на боксофиса, който все още се възстановява от последиците от пандемията, коментират анализаторите, пише Бта. 
 
Глобалните приходи от "Аватар: Природата на водата" възлизат на приблизително 435 милиона долара, включително 134-те милиона долара от северноамериканския боксофис. 
 
Между петък и неделя продължението на "Аватар" реализира 51,3 милиона долара в Китай. Постъпленията отново са по-ниски от очакваното, но наблюдателите приписват това на увеличаващите се случаи на Ковид-19 в страната. Според тях на фона на постоянно променящата се обстановка това е най-доброто, което е можел да постигне филмът.
 
Прогнозите преди края на седмицата сочеха, че чаканото 13 години продължение на "Аватар" ще реализира минимум 140 милиона долара в домашния и до 500 милиона долара в международния боксофис през дебютния си уикенд на екран. Някои анализатори дори очакваха постъпления от порядъка на 175 милиона долара от продажбата на билети за филма в САЩ и Канада. 
 
Боксофис анализаторите отбелязват, че "Аватар: Природата на водата" има шанса да привлече голяма семейна аудитория по време на коледните и новогодишните празници. Филмът, който подобно на други продукции на Джеймс Камерън, ще бъде прожектиран по-дълго в кината, няма сериозна конкуренция до февруари.
 
По време на празниците ще дебютират още няколко любопитни заглавия, но не и в категорията блокбастъри. Следващата седмица ще излязат "Вавилон" на Деймиън Шазел и семейният "Котаракът в чизми 2: Последното желание''.
 
Големият въпрос, който занимава Холивуд, е дали "Аватар: Природата на водата" ще успее да си възвърне огромните производствени и маркетингови разходи.  Режисьорът Джеймс Камерън заяви пред списание GQ, че филмът ще трябва да спечели 2 милиарда долара, за да излезе на печалба.
 
Очакванията за продължението, чийто точен бюджет не е известен, но се смята, че е над 350 милиона долара, са огромни. 
"Аватар: Природата на водата" идва 13 години след първия филм, който развълнува публиката с новаторската 3D технология. Оригиналът "Аватар" остава шампион в бокс-офиса за всички времена с приходи от 2,9 милиарда долара от глобални продажби на билети.
 
Излизането на продължението на "Аватар" беше отлагано многократно, тъй като Джеймс Камерън и съавторите му работеха над история, която да бъде разказана в четири филма. "Аватар 3", който се снима едновременно с втория филм, вече е готов, като се очаква премиерата му да бъде през декември 2024 г. Част от четвъртия филм също е заснета.

Свързани новини

Отлагат продълженията на "Аватар"

14.06.2023

"Почукването" детронира "Аватар"

07.02.2023

Рекордно постижение за новия "Аватар"

19.01.2023

Ново видео от The Weeknd

17.01.2023

Новини за предстоящия "Аватар 3"

05.01.2023